Els dracs són essers fantàstics que reuneixen i amplifiquen els trets més ferests d'animals com els cocodrils, les àguiles, els lleons o les serps. Representen a les forces destructores de la vida i per això la seva mort a mans de l'heroi equival a aconseguir la lliberació. Són personatges asidus de les narracions populars com les Rondalles, on se'n localitzen alguns com sa cuca de sa Mola (a Sóller)  o es drac de sa Murtera Blanca (a Campanet).

A jutjar per la toponímia el llevant de Mallorca els era una terra propícia, ja que hi trobam fins a quatre coves que constituïen el seu cau. Deixant de banda les arxifamoses coves del Drac, on els rius de visitants foragitaren l'animalot ja fa molt de temps, ens queden tres indrets que comparteixen el mateix topònim: sa cova des Drac.

El primer només podia servir de refugi a un drac de dimensions modestes, ja que es tracta d'una petita cova enpenyalada al castell de Santueri. Les altres dues coves, ambdues al litoral santanyiner, sí que són antres adients per a bèsties fabuloses. Una la trobam a cala Santanyí i destaca per la seva sala d'entrada, per la seva hermosa platgeta d'arena i pel seu recorregut subaquàtic, que trobareu descrit aquí . L'altra, situada a l'extensa finca des Rafal des Porcs, és definitivament la que s'adapta millor als relats fantàstics, amb la seva gran sala il.luminada tènuement per un òcul zenital.

Un home rastreja la marina a la recerca de menjar. De sobte topa amb un foradot a ran de terra, li ha faltat poc per caure-hi. Guaita per l'obertura i una vegada els ulls s'han acostumat veu que s'obri un fondal del qual és difícil veure'n el fons. Hi torna amb altres membres del seu poblat i entren amb l'ajuda de cordes. Molt avall, al fons d'un pendent llenegadís, troben un autèntic tresor: un gran llac d'aigua dolça a la zona més seca de Mallorca. L'alegria és immensa en el poblat.

Un fet més o manco similar degué succeir fa més de tres mil anys ja que la cova des Drac era ben coneguda pels habitants dels poblats talaiòtics propers: ses talaies des Bauç i sa talaia Grossa. Qui sap quans d'enfrontaments es produiren al llarg del temps per assolir el control del preciat recurs de la cova.

Tenim encara un altre topònim relacionat amb un drac, que pel que conten devia ser el més malvat de tots. Aquest no campava pel Llevant, sinó per les terres de Muro i la seva dolentia era tal que arribà a engolir-se un infantó de pocs mesos. El poble en venjança omplí de pedres fins a fer-lo desaparèixer el pou on s'amagava, conegut com el pou d'en Drac o pou del Drac. Trobareu la història completa aquí .

Per acabar aquesta sèrie podem referir-nos al Rafalet Drac, possessió manacorina. En aquest cas sembla que el nom no té res a veure amb monstres sinó amb el nom d'un antic propietari de les terres, de llinatge Dach.

 

Cova des Drac (cala Santanyí)

Cova des Drac (cala Santanyí)

Cova des Drac (Rafal des Porcs)

Cova des Drac (Rafal des Porcs)