Moixos, fonts trobades, plats i taurons semblen elements difícilment conjugables però ja sabem que ho hi ha res impossible en el camp de la toponímia.

Antigament a Mallorca s'emprava la paraula gat per fer referència al felí domèstic i en són testimoni els nombrosos topònims que han perviscut. Un animal -segurament un gat salvatge- pot situar-se en l'origen de noms del següent estil: puig des Gat, pujol des Gat, cau des Gat, pas des Gat (hi ha un pas amb aquest nom a sa Llapassa, a sa Campaneta, a Son Marroig i a Bini), penyal del Gat, comellar des Gats, tanca des Gatets, pont des Gats, coma des Gat.

Altres noms mostren singularitats que evidencien un origen que res té a veure amb l'animal. Per exemple cala Gata és el nom d'una antiga teulera de Son Bunyola i d'una paret de Son Antic (Esporles), sa Font Gata és el nom d'una possessió de Son Servera i cala Gat és una cala situada entre cala Rajada i el far de Capdepera.

Aquests noms obren el camp a les interpretacions dels lingüistes: Coromines intueix que el descobriment d'una font (fontem captam) pot estar el darrera de sa Font Gata. Galmés de Fuentes estableix que l'ètim d'alguns d'aquests noms podria estar a la paraula llatina catinus (plat, ribell) emprada en sentit figurat per designar  llocs enclotats.

Però un gat és també una espècie de tauró que ronda per les aigües mallorquines. Potser l'arribada d'un exemplar mort a les costes pollencines motivà el nom de la vertiginosa pesquera del Gat. Si voleu visitar la pesquera i descobrir el seu recòndit secret de contraban deixau-vos acompanyar pels Ermassets Club de Muntanya d'Esporles. Trobareu el camí per aquí.

 

Pesquera del Gat

Pesquera del Gat