A la plana web de l'Ajuntament de Muro trobam una proposta de quatre itineraris que permeten gaudir del ric patrimoni cultural i de la bellesa dels paisatges rurals del terme municipal. Estimulats per la proposta decidim seguir l'itinerari segon Son Jeroni - Son Blai.

Passam per davant de la restaurada creu de Can Rub√≠ (aix√≠ mateix s'hagu√©s pogut aprofitar per reordenar el cablejat i la senyal√≠tica que la rodeja) i sortim per la carretera de Santa Margalida. A l'endret de la creu des Jueus giram a la dreta pel cam√≠ de Son Jeroni. Passat el creuer de Salord ja divisam els esponerosos polls √†lbers que marquen la pres√®ncia de la humitat de la font des Guals, pou com√ļ que destaca per¬† la monumentalitat del seu gran coll de pedra maresa de forma rectangular. Ens acostam al coll per guaitar encuriosits dintre del pou. Ser√† profund ? Tendr√† aigua ?

Malhauradament hem de retirar la vista ben aviat. El pou ha estat aprofitat com a femer i s'hi acumula una gran quantitat de residus de tot tipus. El llançament d'objectes ha fins i tot esbucat l'arc que subdivia el pou en dues parts. La decepció és gran i l'interès per a continuar l'itinerari paisatgístico-cultural s'ha trencat bruscament.

Se m'escapen les raons per les quals l'Ajuntament no actua amb dilig√®ncia. Es tracta d'un element incl√≤s al Cat√†leg de patrimoni, de gran valor hist√≤ric i etnol√≤gic, es tracta d'un pou com√ļ, per tant d'un b√© de titularitat p√ļblica i a m√©s el manteniment de la situaci√≥ actual suposa un evident focus de contaminaci√≥ per a l'aq√ľ√≠fer de la zona.

En fi s√≥n tants els arguments a favor d'una soluci√≥ que confiam en qu√® m√©s prest que tard l'Ajuntament netejar√† i restaurar√† el pou, i posar√† els mitjans per evitar el seu √ļs com a abocador.¬† Llavors podrem tornar a Muro per repetir l'itinerari, ara ja sense ensurts.

PS: El nom fa referència al llinatge dels antics propietaris de les terres de la zona i està documentat des del segle XIV. Trobareu més informació sobre la font des Guals, el pou de Llucaferrat i la resta de pous comuns del terme aquí.

 

Font des Guals (agost de 2010)