Frederic Chopin no pogu√© tocar mai el piano de la cel.la n√ļmero 2 de la cartoixa de Valldemossa tal com assegurava el discurs oficial, perqu√® el c√®lebre compositor polon√®s ja havia mort quan el piano fou constru√Įt. Hi hagu√© un atractiu i molt eficient regidor d'urbanisme de Cort que feia gala d'unes conviccions cristianes que resultaren ser una farsa. An√†rem a la guerra en base a una premissa, l'exist√®ncia d'armes de destrucci√≥ massiva a l'Iraq, que fou reconeguda posteriorment com a totalment falsa.

No deixa mai de sorprendre'ns que en ocasions la veritat pugui emergir com ho ha fet en els casos mencionats. Estam més acostumats a que s'imposi la manipulació i la mentida, a veure com gràcies a elles s'acumulen càrrecs i patrimonis amb independència dels mèrits. Els avantatges que proporciona la falsedat fan que aquesta impregni tots els àmbits de la vida: política, economia, deports, relacions personals...

Entre els elements referenciats per la toponímia també n'hi ha alguns que no són el que semblen ser i que per aquest motiu han merescut el qualificatiu de falsos. El lloc estelar l'ocupen sens dubte els corrals falsos, ja que a part d'aquests només hi ha un cas singular, la finca santamariera coneguda com es Torrent Fals.

Si un corral és un recinte per a tancar bestiar un corral fals afegeix la connotació de trampa, designant dispositius de parets seques ubicats a llocs estratègics de la muntanya, dissenyats específicament per a la captura d'animals salvatges conduint-los cap a un lloc sense sortida. De corrals falsos en trobam per tota la Serra i podem destacar, d'Andratx a Pollença, els situats s'Esclop, Son Bunyola, ses Planes de Canet, el puig de Son Espanyol, Son Matge, Pastoritx, Coma-sema, el clot d'Almadrà, Can Bajoca, Son Alzines, el Més Alt de Son Vila i el cap de Catalunya.

Corral fals, un top√≤nim que segons Coromines √©s un derivaci√≥ sem√†ntica exclussiva de les Illes. Trampa, manipulaci√≥ i falsedat, no podr√≠em haver trobat un altre nom que simbolitz√†s millor en qu√® s'ha convertit la vida p√ļblica mallorquina, brufada de casos de corrupci√≥. B√©, s√≠ que podr√≠em. Sembla com si molta gent hagu√©s anat a beure aigua a la font de ses Mentides.

 

Esquema de corral fals, J.A. Encinas

Lluganaika, fig. 111