Voltor, àguila, arpella, milana, miloca, xoriguer, corb, falcó, òliba, mussol, gavina, corb marí, virot, fotja, titina, sebel.lí, perdiu, colom, tudó, tórtora, tord, mèrlera, puput, cucullada, cadernera, rupit, cabot, oronella, gorrió.

S'acosten a la trenta les espècies d'ocells presents a la toponímia de Mallorca, al manco a la que tenim més a l'abast. És una xifra considerable si tenim en compte que segons l'Atles dels aucells nidificants de Mallorca i Cabrera 2003-2007 el nombre d'espècies nidificants nadiues ascendeix a 109. Formen la trentena espècies d'interès cinegètic o espècies que calia eliminar com a volatina, aus de gran envergadura o aucellons de mínima còrpora, aus freqüents al litoral o als sementers del Pla. Tenen per tant pocs trets en comú, llevat de què la seva observació, ja fos freqüent o excepcional, motivà la designació d'un lloc.

El nombre de llocs designats també és variable, des d'una sola localització (coma de s'Arpella) a unes dotzenes. Un dels més ben representats és el xoriguer o xoric com fa palesa la següent relació:

Coll des Xoric (puig de Pola, Algaida), Bec des Xoriguer (puig d'en Vic, Andratx), corral des Xoriguer i cova des Xoriguer (es Rafal, Banyalbufar), coll des Xoriguer i volta des Xoriguer (Son Torrella, Escorca), corral des Xoriguer (es Collet, Estellencs), cingle des Xoriguer (serra de Son Torrella, Fornalutx), penyal del Xoriguer (Son Grua, Pollença), es Forat des Xorics (puig de Sant Onofre), sa Roca Xoriguera (puig de Pinyella, Sant Joan), puig Xoriguer (Sineu), morro des Xoriguer (cap Gros, Sóller).

I encara trobam que són pocs, si tenim en compte que és una de les espècies amb l'àrea de nidificació més extensa (169 de les 192 quadrícules de l'Atles) i que el grau de familiaritat que ha desenvolupat respecte de l'home el porta a nidificar a pobles i ciutats o a talaiar des dels fils de corrent sense immutar-se a causa del pas dels cotxes. Són habituals a les velles construccions abandonades en les quals disposen de forats apropiats per a posar el niu.

A nosaltres també ens agrada visitar runes d'altre temps, i coincidir amb els xoriguers.

 

Xoriguer