Camps marjats d'execució impecable ocupen els costers meridionals del puig de Bàlitx, al manco fins allà on ho permeten els roquissars. Porxos esbucats marquen les distintes finques explotades antigament pels conradors. Camins empedrats ascendeixen fins a les parts més elevades de cadascuna de les parcel.les, permetent un d'ells la connexió amb el vessant de s'Illeta a través del pas d'en Barona.

Un sector d'aquest coster √©s conegut amb el nom de ses Copis i √©s fam√≥s perqu√® aqu√≠, entre marges i protegit per una gran balma, fou localitzat un enterrament col.lectiu en cal√ß d'√®poca postalai√≤tica (550-250 ane). L'excavaci√≥ fou duita a terme per Bartomeu Ense√Īat Estrany qui al Semanario de S√≥ller del 13 de maig de 1950 detallava alguns dels objectes exhumats:

L'eixovar funerari est√† compost per unes gerretes de fang com√ļ fetes a ma. Discs llisos i repujats, campanetes, anells, arracades i bra√ßals de bronze, i alguns de ferro; del mateix metall tamb√© han aparegut espases, punyals, ganivets i claus. De plom s'han trobat m√ļltiples plaquetes profusament decorades amb cercles i dibuixos geom√®trics; collars de pasta v√≠trea de m√ļltiples colors, una llumeta romana amb un Cupid en relleu i altres gerretes fetes a torn de fang vermell√≥s amb gran diversitat de dibuixos incisos i en relleu, a m√©s de molts altres objectes de bronze, ferro i os sense classificar.

Respecte del nom sabem que c√≤pia significa abund√†ncia i que un copi √©s un cos de gu√†rdia per√≤ a nosaltres el top√≤nim ens recorda les denominacions constru√Įdes a partir de formes femenines plurals derivades del nom dels propietaris de les terres, del tipus ses Vergunyes. Al nostre favor tenim l'exist√®ncia del malnom Copi a Mallorca. Aix√≠ llegim a la Gran Enciclop√®dia de Mallorca que la possessi√≥ de s'Aranjassa era coneguda a principis del segle XVII com Copi de s'Aranjassa degut a que pertanyia a Joan Picornell -Copi-. En contra nostra tenim que Copi no apareix en les diverses recopilacions fetes sobre els malnoms de S√≥ller i de Fornalutx, com per exemple les encara in√®dites de Joan Estades Ense√Īat.

Cova de ses Copis