Sabem que la refer√®ncia a un penyal com es Castellot pot ser metaf√≤rica per√≤ tamb√© que en moltes ocasions est√† indicant la pres√®ncia d'estructures defensives i/o de vigil√†ncia que no passaren desapercebudes als pagesos que freq√ľentaven camps i muntanyes. V√©rem com aquest era el cas del Castellet i del Castellot que controlaven les rutes que segueixen el curs del torrent des Picarols.

La pres√®ncia d'estructures √©s tamb√© el que ens est√† revelant es Castellot que trobam a Almallutx. Concretament el nom fa refer√®ncia al m√©s baix dels dos cims que separen les terres de l'antiga possessi√≥ de s'Estret, engolides avui per les aig√ľes del Gorg Blau, de la coma de sa font de sa Roca. En aquest cim inferior hi trobam una plataforma de sis metres d'ampl√†ria per cinc metres de llarg arrambada al precipi i sostinguda al costat oposat per una murada cicl√≤pia de metre i mig d'altura.

Malgrat la plataforma es situa cent cinquanta metres per damunt de la vertical dels famosos santuaris talaiòtics del segle VII ane pels fragments ceràmics que s'hi localitzen hem de relacionar-la més bé amb els almohades que cercaren refugi a la Serra després de la conquesta de 1229. Ben segur que aquest fou un punt on foren posades talaies o vigies dia i nit per tal de prevenir possibles atacs sorpresa per part dels cristians.

Ens imaginam al talaier des Castellot rebent les desesperades demandes d'auxili d'aquells altres que intentaren resistir enfilats pels penya-segats d'en Ferrutx i en Xoroi durant la Pasqua de 1230. I tamb√© ens l'imaginam transmetent la desgraciada not√≠cia de la mort del seu cabdill Ibn Sayri (Aben Sheyri) succe√Įda a mig mat√≠ d'un fred divendres del mes de febrer de l'any 1231. La desfeta final es precipitava i a partir de llavors nom√©s es mantendria un ef√≠mer control dels tres castells roquers.

Això és el que imaginam però el que desitjam és que els treballs arqueològics que s'han iniciat aquesta tardor tenguin l'oportunitat de documentar en condicions l'episodi final d'aquells que posaren la seva darrera esperança a les muntanyes d'Almallutx.

 

es Castellot (Almallutx)

En primer terme, la plataforma. Al fons el segon cim des Castellot

Murada de la plataforma

Panoràmica des del cim des Castellot