Fardells d'estupefaents surant a les aig√ľes de Formentor o del port de Manacor evidencien que el contraban mar√≠tim segueix ben viu a Mallorca, especialment a l'estiu quan milers d'embarcacions arriben a les nostres costes. L√≤gicament han canviat els m√®todes i els sistemes de distribuci√≥ i definitivament han estat abandonats els nombrosos amagatalls costaners que foren utilitzats fins a mitjans del segle XX.

Aquests amagatalls eren coneguts amb el nom de secrets de contraban o simplement secrets i consistien en depòsits subterranis convenientment camuflats on les mercaderies eren emmagatzemades temporalment fins que es decidia la seva distribució cap els pobles de l'interior.

Els noms que coneixem d'aquests llocs es poden dividir en dos grups principals. Per un costat els que fan refer√®ncia a l'indret on es troben. Tenim aix√≠ noms com el secret de sa Pedrissa, secret de la pesquera del Gat, secret des Peix Menut i secret des Cavall, aquests dos darrers a la zona del port des Canonge. L'altra grup √©s el que fa refer√®ncia a una persona concreta: secret d'en Cristino (sa Dragonera), secret d'en Cerd√≥ (punta de s'√Äguila). √Čs ben probable que facin refer√®ncia a contrabandistes com √©s el cas del secret d'en Marqu√®s, escenari d'una tr√†gica hist√≤ria.

Queden altres noms que no podem classificar com el secret d'Alger (cingle de n'Amet), noms on l'amagatall és el determinant (comellar des Secrets, racó des Secret, turó des Secret) i finalment hauríem de fer referència al conjunt de secrets innominats que anam trobant al llarg dels itineraris costaners. N'és un exemple el que es situa a l'itinerari de la volta de la Guàrdia d'en Garrot (Mondragó)

A l'actualitat la major part de les bigues de fusta que sostenien el sostre dels amagatalls han cedit i els maressos que dissimulaven l'entrada han desaparegut. Així els antics secrets han quedat a la vista de l'observador atent.NOTA: la construcci√≥ de secrets no es limitava a la l√≠nia costanera ja que tamb√© eren necessaris dep√≤sits intermitjos situats a prop de les poblacions. √Čs el cas de la cova de sa Palla, situada al barranc de Biniaraix que ens mostr√† en Tom√†s Mut.

 

 

Secret de contraban