Segons conta l'historiador Pere Xamena la collita de blat de l'any 1613 fou tan escassa que la gent per alimentar-se hagué de recórrer a les garroves i les herbes. A les actes de la vila de Felanitx quedà registrat que aquell any no es collí gens de blat la qual cosa obligà als jurats a la compra de llavor per poder fer front a la nova sembra. Aquell mal any quedà gravat a l'imaginari popular en una frase cèlebre: "quedar espantat com el blat de l'any tretze".

Segons alguns autors el nom Malany serveix precisament per designar contrades on s'han produ√Įt collites extraordin√†riament dolentes. A Mallorca ha estat la relaci√≥ entre les sequeres i les males anyades¬† l'explicaci√≥ que tradicionalment s'ha emprat per explicar el nom de la font de Malany.

Com tantes altres vegades és Joan Binimelis qui ens ofereix una primera descripció d'aquesta font i del seu curiós comportament:

"En la vall de Masteguera hi ha unes aig√ľes enmig d'una gran plan√≠cia de terra que anomenen la font de Malany, aigua molt dolenta, i amb tot me pareix necessari fer alguna menci√≥ d'ella per tenir coses dignes de consideraci√≥ i s√≥n que en l'estiu corre i surt de la terra en gran copia i abund√†ncia d'aigua que en ella neix, i pel contrari en l'hivern s'estanca i eixuga de tal manera que en cap ocasi√≥ de pluges ni del temps se descobre i quant m√©s forts s√≥n els dies caniculars m√©s gran a les altres fonts √©s. I per a despertar m√©s consideraci√≥ i major admiraci√≥ hi ha a propet d'aquesta una altra font de contraris efectes: quant major i de m√©s pluges √©s l'hivern m√©s corre i amb m√©s f√ļria, i cessa del tot del c√≥rrer quan arriba l'estiu. La causa d'aquesta particular meravella de la naturalesa no la descobresc aqu√≠, per tal de donar ocasi√≥ als fil√≤sofs a cercar-hi noves causes."

A l'actualitat els ve√Įns de la zona confirmen que antigament, abans de que els aq√ľ√≠fers fossin sobreexplotats, l'aigua de la font de Malany brollava durant tot l'estiu, passant fins a un pam d'aigua per damunt del cam√≠ de Can Roig. No sabem quina √©s l'anomenada per Binimelis "font d'apropet" (tal vegada la font de les Cortanes ?), per√≤ no gaire lluny es troben els Ulls del Rec, que afortunadament continuen presentant a l'hivern un cabal espectacular que d√≥na lloc a un dels racons m√©s bells de l'illa.

Font de Malany

 

Ulls del Rec

Ulls del Rec