Escriv√≠ Antoni Gorrias (DM 28/8/2006) que foren els monjos del C√≠ster els que sufragaren la transformaci√≥ del cam√≠ de ferradura que condu√Įa de Ciutat a Esporles en un cam√≠ de carro amb l'objecte de comunicar el monestir de la Real amb la seva propietat de la Granja d'Esporles.

Al costat d'aquest antic camí d'Esporles, avui carretera d'Establiments, entre urbanitzacions, benzineres i anodins habitatges de nova construcció, es conserven algunes possessions i cases de pagès que són testimoni d'altre temps i que es troben en desigual estat de conservació. De totes elles sempre ens ha cridat l'atenció una casa situada entre Can Llinàs i Cas Vicari Vell perquè és diferent a totes les altres.

En aquest indret i protegit per un alt mur apareix un gran casal de tres plantes d'altura i coberta de quatre aiguavessos al qual s'hi adossen una torre rectangular amb merlets i una torre-campanar octogonal de sis cossos superposats i c√ļpula de rajoles cer√†miques. Aquests elements confereixen a l'edificaci√≥ l'aire d'un escenari de faula que es veu potenciat pel seu estat d'aband√≥ i ru√Įna.

Aquesta casa, anomenada Can Coll, fou constru√Įda a l'entorn de 1861 en un estil neomedieval que ja va cridar l'atenci√≥ dels viatgers de la segona mitat del segle XIX i entre ells el m√©s il.lustre de tots. L'Arxiduc Llu√≠s Salvador visit√† les cases i els 8.324 m2 de jardins quan es trobaven en tot el seu esplendor, llegant-nos la seg√ľent descripci√≥:

" Crida a la dreta la nostra atenci√≥ i, aix√≠, ens proposam visitar, la rogenca casa de camp amb torre√≥ cingulat i herm√≥s jard√≠ pertanyent a una fam√≠lia ciutadana. Va pert√†nyer al senyor Domingo Coll, qui la va fer construir per devoci√≥ a la seva esposa, la senyora Concepci√≥ Moy√°, que posteriorment va perdre el cap per causa d'una malaltia. Avui pertany als hereus de les senyores Oliver. Quatre pebrers bords fan gu√†rdia a l'entorn d'una font i una airosa glorieta amb torreta pugna per atreure la nostra mirada amb una min√ļscula capella g√≤tica amb dos volanders arcs estucats, altres dos cap a l'exterior i un obert cap el pavell√≥ del jard√≠, on un salt d'aigua rialler es romp en mil reflexos al peu d'un espl√®ndid roserar i d'una hermosa s√≠nia d'estil √†rab, tot disseny de la propiet√†ria. Una hermosa g√†bia per ocells xinesa s'adorna amb l'ef√≠gie d'un nin sobre un cigne sobre els que pengen dues g√†bies m√©s. Una cabanya su√Įssa corona un penyal artificial al coster del qual s'ha disposat entre tarongers un safareig alimentat per un reguer√≥ emmarcat per j√ļncies...

...Per davall del penyal artificial hi ha una cova plena d'estalactites per les quals discorren les aig√ľes que nodreixen el reguer√≥. I digne √©s tamb√© de menci√≥, finalment, el mass√≠s d'heura amb Pau i Virg√≠nia i surtidors diversos, a l'igual que el r√ļstic pavell√≥ que cobreix el safaretxet on s'acumulen ef√≠merament i sorollosa les aig√ľes que els alimenten ".

Cent cinquanta anys després de la seva construcció les cases de Can Coll només són habitades pels coloms i el seu estat de conservació és pèssim. La seva degradació ens sembla irreversible malgrat la seva inclusió en el Catàleg de protecció d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma (41/08, nivell de protecció B).

Com es reconeix al mateix document l'element m√©s valu√≥s de la finca s√≥n els jardins, qualificats com a exemple quasi √ļnic en el terme de Ciutat. Per√≤ tampoc la conservaci√≥ d'aquests sembla garantida.

 

Can Coll (Palma)