Segons el DCVB reben el nom d'olla una sèrie d'objectes o cavitats que per la seva forma o disposició són semblants a una olla de cuina. Entre la trentena de noms mallorquins que coneixem predomina el seu ús metafòric per a designar raconades litorals de forma redonenca. Hem de tenir en compte però que alguns d'aquests noms litorals poden també fer referència a cocons originats per l'erosió marina. És el cas del nom de la punta de ses Olles que trobam al sector des Puigderrós (marina de Llucmajor) i que s'ha transmès a la raconada veïna i al davallador emprat per accedir-hi.
Trobam s'Olla com a nom litoral a cala d'Or, al caló des Macs, al caló d'en Monjo, a l'illot des Malgrat, al nord de cala Rajada, a cala d'Egües (Andratx). Tenim també el racó de s'Olla (cala Varques), el racó o port de les Olles (Ternelles), la punta de ses Olles i el cul de ses Olles (Alcúdia). Singular és s'olla des Bastons (cala Màrmols), referit el determinat a les fustes tretes per la mar i acumulades a la costa, en opinió de Cosme Aguiló. Al caló des Macs santanyiner una balma alta i redonenca rep el nom de s'Olló per contraposició a la veïna s'Olla.
Però també rep el nom d'olla la cavitat principal d'un forn de calç i alguns topònims situats a l'interior poder fer referència a aquest element. És explícit en el nom s'Olla des forn de Calç que trobam al ponent del puig d'en Saragossa (Santa Ponça) però també podrien referir-se altres noms els situats a les comes (s'Olla de sa coma Clova) o a les marines (s'Olla a Son Mendívil).
Sense poder assegurar el referent que origina el determinant tenim la Terra de ses Olles (Menut), la cova de s'Olla (coma des Sellers, Andratx), el serral de ses Olles (Son Fortuny), el cingle de s'Olla (puig de Bàlitx) o el clot de s'Olla (Tofla).
És freqüent també trobar el nom com a sinònim de gorg o lloc on hi ha més profunditat en el curs d'un torrent i tenim així el gorg de s'Olla o s'Olla al torrent d'Almadrà, al torrent de na Móra i al torrent de Pareis. És precisament amb aquesta acepció on trobam el topònim més curiós d'avui. Els pagesos de la zona designen amb el nom de s'Olla Colera el gorg més pregon del torrent que solca el barranc de Son Cifre (Manacor) una de les branques que alimenta el torrent de na Borges.
Quan ens digueren el nom vàrem haver de recórrer de nou al DCVB per a saber que era una olla colera: vas gran, de terrissa, de forma semblant a una alfàbia però amb la boca més ampla i amb quatre anses que serveix per a posar-hi la llet destinat a fer formatge.
s'Olla (Capdepera)