Segons el DCVB reben el nom d'olla una s√®rie d'objectes o cavitats que per la seva forma o disposici√≥ s√≥n semblants a una olla de cuina. Entre la trentena de noms mallorquins que coneixem predomina el seu √ļs metaf√≤ric per a designar raconades litorals de forma redonenca. Hem de tenir en compte per√≤ que alguns d'aquests noms litorals poden tamb√© fer refer√®ncia a cocons originats per l'erosi√≥ marina. √Čs el cas del nom de la punta de ses Olles que trobam al sector des Puigderr√≥s (marina de Llucmajor) i que s'ha transm√®s a la raconada ve√Įna i al davallador emprat per accedir-hi.

Trobam s'Olla com a nom litoral a cala d'Or, al cal√≥ des Macs, al cal√≥ d'en Monjo, a l'illot des Malgrat, al nord de cala Rajada, a cala d'Eg√ľes (Andratx). Tenim tamb√© el rac√≥ de s'Olla (cala Varques), el rac√≥ o port de les Olles (Ternelles), la punta de ses Olles i el cul de ses Olles (Alc√ļdia). Singular √©s s'olla des Bastons (cala M√†rmols), referit el determinat a les fustes tretes per la mar i acumulades a la costa, en opini√≥ de Cosme Aguil√≥. Al cal√≥ des Macs santanyiner una balma alta i redonenca rep el nom de s'Oll√≥ per contraposici√≥ a la ve√Įna s'Olla.

Per√≤ tamb√© rep el nom d'olla la cavitat principal d'un forn de cal√ß i alguns top√≤nims situats a l'interior poder fer refer√®ncia a aquest element. √Čs expl√≠cit en el nom s'Olla des forn de Cal√ß que trobam al ponent del puig d'en Saragossa (Santa Pon√ßa) per√≤ tamb√© podrien referir-se altres noms els situats a les comes (s'Olla de sa coma Clova) o a les marines (s'Olla a Son Mend√≠vil).

Sense poder assegurar el referent que origina el determinant tenim la Terra de ses Olles (Menut), la cova de s'Olla (coma des Sellers, Andratx), el serral de ses Olles (Son Fortuny), el cingle de s'Olla (puig de Bàlitx) o el clot de s'Olla (Tofla).

√Čs freq√ľent tamb√© trobar el nom com a sin√≤nim de gorg o lloc on hi ha m√©s profunditat en el curs d'un torrent i tenim aix√≠ el gorg de s'Olla o s'Olla al torrent d'Almadr√†, al torrent de na M√≥ra i al torrent de Pareis. √Čs precisament amb aquesta acepci√≥ on trobam el top√≤nim m√©s curi√≥s d'avui. Els pagesos de la zona designen amb el nom de s'Olla Colera el gorg m√©s pregon del torrent que solca el barranc de Son Cifre (Manacor) una de les branques que alimenta el torrent de na Borges.

Quan ens digueren el nom vàrem haver de recórrer de nou al DCVB per a saber que era una olla colera: vas gran, de terrissa, de forma semblant a una alfàbia però amb la boca més ampla i amb quatre anses que serveix per a posar-hi la llet destinat a fer formatge.

 

Olla

s'Olla (Capdepera)