Avui recuperarem un nom històric que havia perdurat fins als anys setanta moment en què els espeleòlegs la redescobriren i li canviaren el nom pel més banal de cova des Galliner amb el que és coneguda avui en dia.

El nom original era cova de Frabacar o de Fra Barracar i l'estrany determinant apareix profussament a la documentaci√≥ del monestir de Lluc des de finals del segle XVI. Designava l'hort que s'adossa al costat est del monestir el qual apareix anomenat indistintament com a camp, clos o rota de Frabacar. Als registres del segles XVI i XVII s√≥n meticulosament consignades les barcelles de xeixa, ordi i blat per sembrar a Frabecar, el forment collit a la tanca de Fra Baquar aix√≠ com les despeses aparellades a distintes tasques fetes a l'indret: aixercolar el blat de Frabaquar, llaurar la tanca de Fra Baquar, entrecavar l'ordi i el llegum, sembrar en el clos de Fravacar, segar el camp de Fravaquar, serrar polls a Fravacar, fer l'albell√≥, fer la cal√ßada de l'aigua, conduir les aig√ľes de la canal de Fra Becar fins a l'hort...

Al segle XVII el clos de Fra Bacar fou tancat de paret i també foren anotades les corresponents despeses: per tancar la rota que es diu Frabacar, per arreglar la paret de Fra Bequar, per les armelles i una clau per la portella de Fra Bechar...

En fi el portal oriental  del monestir es coneixia com el portal de Frabacar com sabem per les reparacions fetes al 1664 i també és citat el torrent que drena Marjanor com el torrent de davant Fra Vaquar.

Per√≤ tornem a la cova. Si b√© la tradici√≥ majorit√†ria afirma que la imatge de la Mare de D√©u de Lluc fou trobada en el lloc ocupat actualment per l'esgl√©sia, tamb√© s'ha dit que les llums celestials que cridaren l'atenci√≥ del pastoret moro que campava pel rac√≥ d'en Malonda (Son Macip) all√† on realment el condu√Įren fou a la cova de Frabacar.

N'√©s un testimoni l'an√≤nim col.legial que al 1758 va redactar l'opuscle titulat Castillo de la Cristiandad de Mallorca el qual dedic√† a la cova les seg√ľents paraules:

...que all√≠ detr√°s, y muy cerca del colegio de Lluc hay una cueva la que si por algunos, y por sola tradici√≥n, se llama la cueva de Frabrecar, es por otros llamada la cueva de Fra Berrecar, corrompi√©ndose tal vez los nombres con la antig√ľedad del tiempo, tomando, lo m√°s cierto de aquel devoto ermita√Īo o religioso la nominaci√≥n la cueva y aquel puesto llamado el Barracar. Bien es verdad que hoy d√≠a s√≥lo hay un agujero que mira al cielo y a√ļn con sola escalera se abaja, pero hay otro que si bien s√≥lo un muchacho a patas y a semejanza de gato puede entrar, pero este a mi entender con el discurso de tantos a√Īos 1050 o 1060 que han precedido o con la conmoci√≥n de tantos pe√Īascos y piedras que para la fabricaci√≥n de la iglesia y colegio se son conmovidas, √©ste se ha cerrado y cubierto en parte, estando pero como pienso, en aquellos tiempos con m√°s comodidad para retirarse y entrar y salir de la misma cueva aquel tal vez, retirado, y devoto de Mar√≠a del Barracar. En esta cueva a mi entender veneraba aquel devoto a esta preciosa figura de Mar√≠a y es muy cre√≠ble que ya en vida o desp√ļes de la muerte, antes o desp√ļes de la fundaci√≥n de dicha parroquia se colocase a lo p√ļblico de la iglesia para ser de todos venerada.

Segurament a causa de la incomoditat de l'accés a la cova en algun moment s'escollí un racó més adient per la visita dels nombrosos devots que acudien a contemplar el lloc del miracle.  Fou triat un racó situat entre dues penyes devora el cim del pujol des Misteris i el lloc quedà assenyalat al 1910 amb una creu de ferro forjat. Quedava oficialitzat així el lloc de sa Trobada.

NOTA: potser el nom antic de s'hort Gran de Lluc tengui a veure amb el fet de què els terrenys del monestir pogueren ampliar-se gràcies a la venda de la possessió des Barracar situada al camí de Caimari. El nom antic que apareix grafiat de les mil maneres que hem vist i més (Fra Baquar, Frabechar, Fra Vacar...) encara era emprat al 1975 com va poder comprovar el pare Rafel Juan de boca de Francisca Rullan la qual afirmà:

"aquesta cova que hi ha a damunt de s'hort Gran se deia sa cova de Fra Barracar no sé ni perquè ni perquè no".

 

Cova de Frabacar

Cova des Galliner, antigament dita cova de Frabacar o de Fra Barracar

sa Trobada

sa Trobada (pujol des Misteris)