Com ja va dir Cosme Aguil贸 en aquest article nom茅s coneixem un fitotop貌nim que faci refer猫ncia al ginebr贸 (Juniperus oxycedrus). Es tracta de sa Ginebrissa que trobam al nord-est de la finca de Coma-sema, entre el corral Fals i el coll des Bosc i a prop de la parti贸 amb la possessi贸 de Solleric. Intu茂m que es tracta d'un top貌nim antic pel sufix arcaic que presenta i que trobam a altres top貌nims com sa Bardissa, sa Ferrissa o sa Pedrissa.

I podem corrobar l'antig眉etat del nom perqu猫 apareixia en un "pape mol vell" segons consta en una c貌pia conservada a l'arxiu Vidal Peret贸 de l'ARM. El document en q眉esti贸 茅s una carta en la qual alg煤 s'adre莽a al senyor de Coma-sema per fer-li saber que les tasques de marcar la parti贸 ja han estat realitzades. En concret es tractava de la parti贸 oriental de la finca, la que discorre entre es Reialenc i el torrent d'Almadr脿, passant per la mola de Son Terrassa i la serra d'Am贸s, amb uns 5.600 metres de longitud.

Diu aix铆 el document:

Molt Senyor, despr茅s de saludar-lo li faig sabedor que respecte de la parti贸 ja est脿 feta, comen莽ant pel cap de la paret, seguint per damunt l'esquena per les dues creus que trobaren velles, tirant just dins el comellar del Pi just a n'el Barranc amb poca difer猫ncia el Bosquet est脿 partit junt a n'el Torrent, i despr茅s comen莽ant a la paret del puig d'Am贸s, just per la vorera del conrad铆s de Coma-sema muntant tot just fins al puig de la Font [...] posarem molt m茅s amunt [...] pel pas de la Ginebrissa just a la font del Pi i amb tot aix貌 s'han fet 22 creus d'un cap fins a l'altre tot molt ben ajustat.

Tenia ra贸 l'an貌nim comunicant en qu猫 les creus s'havien fet molt ben ajustades perqu猫 podem assegurar que s贸n les creus de parti贸 m茅s perfectes de Mallorca.NOTA 1: una part de les creus tamb茅 marquen la parti贸 entre els termes d'Alar贸 i de Bunyola i per aix贸 al costat d'algunes d'elles trobam dues lletres inscrites a la roca: A (Alar贸) i B (Bunyola).

NOTA 2: segons la descripci贸 continguda en la carta sembla que el pas de sa Ginebrissa no seria el cam铆 que ascendeix pel coster oriental del puig de sa Cova des Carboner com apareix citat a nombroses webs excursionistes. Podem adduir que es tracta d'un cam铆 i no d'un pas, que el cam铆 no desemboca a sa Ginebrissa i que no concorda amb la descripci贸 de la parti贸 que es fa a la carta. Segons l'antiga carta el pas de sa Ginebrissa es trobaria al vessant que es desploma directament sobre el torrent d'Almadr脿, a l'altura del pas Llis i de la font des Pi.

Vet aqu铆 una nova feina pels cercadors de passos.

Creu n煤mero 12 de la parti贸 oriental de Coma-sema

Creu n煤mero 13 de la parti贸 oriental de Coma-sema

Creu n煤mero 14 de la parti贸 oriental de Coma-sema

Creu (sense n煤mero) de la parti贸 oriental de Coma-sema