Aquest portal s'obrí al setembre de 2007 per tal de donar entrada a la web als noms de lloc de l'illa de Mallorca, amb l'objectiu primer de contribuïr a la seva difusió i a la seva correcta localització geogràfica.

Vol constituir també un reconeixement a totes aquelles persones que s'han dedicat i es dediquen a recollir els topònims a partir de les fonts orals evitant així la seva pèrdua. Entre aquestes persones cal destacar la tasca de Josep Mascaró Pasarius el qual l'any 1958 publicà el seu monumental Mapa General de Mallorca (en la imatge), en el qual se situen prop de catorze mil topònims.

En aquest portal hi trobareu un recull de reflexions suggerides per un lloc o per un nom. La temàtica és variada, encara que amb un predomini dels aspectes relacionats amb la història, el patrimoni i la cultura popular de Mallorca. El nucli anterior es complementa amb una bibliografia sobre toponímia mallorquina no exhaustiva i un breu recull d'enllaços recomanats.

El portal toponimiamallorca.net fou reconegut amb el Premi BalearWeb 2008 de la categoria Art i Cultura, la més disputada de totes, amb una participació de trenta planes web. En el seu moment es feren ressò del cinquè aniversari del llançament del portal el Diario de Mallorca mitjançant la publicació de la següent entrevista i el canal autonòmic de televisió IB3.

La major satisfacció però la constitueixen les visites rebudes i les aportacions fetes per diferents persones que han enriquit el portal ja sigui corregint errades, fent suggeriments o aportant nous topònims. A totes elles el meu agraïment.

 


Mapa General de Mallorca - J. Mascaró Pasarius (1958)