Vagi per endavant dir que el terme balearitzaci√≥ em pareix una mica injust. Ara que disposam del Google Earth per rec√≥rrer virtualment el litoral mediterrani espanyol, franc√®s o itali√†,¬† podem comprovar com el grau d'urbanitzaci√≥ de la franja costera continental ha deixat redu√Įdes a la m√≠nima expressi√≥ les √†rees naturals per tot arreu. Podr√≠em parlar doncs d'alicantitzaci√≥, valencianitzaci√≥, castellonitzaci√≥, tarragonitzaci√≥, barcelonitzaci√≥....

Ara bé, és ver que a Mallorca són abundantíssims els exemples de balearització. La majoria de persones en podria senyalar un grapat, condicionada la seva elecció pels paisatges que guarden al record i que ja han desaparegut baix de tonelades de ciment.

La meva elecci√≥ d'un lloc paradigm√†tic de la balearitzaci√≥ √©s el tram cala Llamp-sa Mola-Port d'Andratx. Per l'agressivitat en l'obertura de carrers i construcci√≥ d'edificis, als penya-segats calcaris o als costers de margues inestables, proclives als esllavissaments. Per la intensitat del desenvolupament, que ha omplert de cases des del cim dels turons fins a ran de mar. Per la m√≠nima inversi√≥ en les obres d'urbanitzaci√≥ dels espais p√ļblics, que es tradueix en carrers sense voravies o zones verdes a comellars intransitables.

Però un moment, com pot ser que la gent es gasti un parell de milions -d'euros- per viure en un lloc així ? Tal vegada deu ser que la seva percepció del lloc, a través dels finestrals de casa o des de la terrassa de la piscina és diferent ?  Exacte.

 

 

Cala Llamp

Cala Llamp
Cala Llamp
Sentit de l'humor

No es pot negar als promotors dels complexos residencials un gran sentit de l'humor

 

Desprendiment

Esllavissament als costers margosos de la urbanització-15 maig 2008