L'any 2008 serà recordat entre els naturalistes com aquell any en el que es produí el retorn ocasional del vellmarí, exactament cinquanta anys després de la captura dels darrers exemplars en aigües de Mondragó i de cala Tuent.  El  vellmarí aparagué el 15 de juny a la reserva marina de l'illa del Toro, on fou fotografiat, si bé abans havia estat observat en tres ocasions al litoral de Tramuntana, entre el port de Valldemossa i sa Dragonera. La notícia aparegué aquí .

La major part de les pervivències de l'animal a la toponímia de Mallorca es localitzen precisament al litoral de Tramuntana. Sovintegen les referències a coves marines, el seu refugi preferit i lloc on era abatut pels caçadors amb escopetes, hams provists de pops com esquers i xarxes. L'Arxiduc Lluís Salvador descriu, en un impactant paràgraf del Die Balearen (Tom VI, pàgina 531), la caça de vellsmarins a les coves del litoral de Manacor (Son Fortesa) i de Deià (cala de Deià, sa Foradada).

Una de les coves, sa cova des Vellmarí de sa Dragonera apareix documentada al mapa del cardenal Despuig de 1784. Dormidor, llosa, pedra o llenegall són altres gènerics que acompanyen als vells marins en els topònims.

Fora de la Tramuntana s'hi afegeixen: es Dormidor des Vellmarí (península d'Alcúdia), es Vellsmarins Alts i es Vellsmarins Baixos (caló de Ferrutx) i sa cova des Vellmarí que domina i dóna nom a una hermosa caleta gabellina no urbanitzada.

El més probable és que el vellmarí turista que ens visità el passat més de juny ja hagi partit a la recerca d'aigües més tranquiles, assustat davant la plaga d'embarcacions nàutiques, motos aquàtiques, bussejadors i banyistes que assolen el litoral mallorquí durant els mesos de juliol i agost i que fan que només les espècies adaptades a les aglomeracions, com nosaltres, puguin sobreviure.

Sempre ens queda el recurs de fullejar el llibre El vell marí, una absència reversible i gaudir de les seves belles fotografies. El trobareu aquí .

 

sa cova des Vell Marí (Capdepera)

sa cova des Vellmarí (Capdepera)
es Vells Marins

es Vellsmarins (caló de Ferrutx)