De la pedra de la carn de sa plaça (1824)

Els mercats municipals foren -i encara són- un dels elements -pel fet de ser públic- que els ajuntaments han tingut més cura a l’hora d’administrar-lo al llarg dels temps. Antuvi aquesta figura era essencial en l’àmbit del subministrament d’aliments bàsics per a la població i, a la vegada, -la institució municipal- era l’encarregada d’exercir la… Read More De la pedra de la carn de sa plaça (1824)

Del Fossar al Cementiri. Aproximació a l’evolució històrica i d’enterraments nobles

A l’article sobre el “Fossar” – o “Lloc Sagrat”- de l’església de la Parròquia de Santa Bàrbara de Vilafranca, hi vaig redactar un relat breu sobre aquesta curiositat del nostre poble. Per moltes generacions era desconegut que aferrat al temple s’hi localitzés el cementiri. Vista l’expectació que va despertar aquella notícia -i que sou molts… Read More Del Fossar al Cementiri. Aproximació a l’evolució històrica i d’enterraments nobles

Lluc-Vilafranca. Crònica de 130 anys de relació històrica.

Era necessari fer aquest article -ara que han passat 3 mesos de la presentació del llibre de Llorenç Caldentey- i els lectors han començat a descobrir episodis i moments històrics rellevants per la memòria col·lectiva del nostre poble. Vaig tenir l’honor de coordinar aquesta edició. Bàsicament va consistir en realitzar la tasca de classificar la… Read More Lluc-Vilafranca. Crònica de 130 anys de relació històrica.

JOSEP NICOLAU «GRANYÓ»: L’HISTORIADOR VILAFRANQUER QUE ENS OBRÍ ELS ULLS AL NOSTRE PASSAT.

Amb aquest article vos acostaré alguns del aspectes que me generen fascinació sobre el personatge a qui dedic aquest relat: Josep Nicolau (M.SS.CC) i alguns aspectes de la seva obra.Ho repartiré en 3 parts en les que vos acostaré un dels treballs que me té més encuriosit de la seva obra, seguit d’una breu biografia… Read More JOSEP NICOLAU «GRANYÓ»: L’HISTORIADOR VILAFRANQUER QUE ENS OBRÍ ELS ULLS AL NOSTRE PASSAT.