Entre les metàfores emprades per designar alguns llocs són freqüents les referides a la gastronomia: Pa de Figa, Pa de Nadal, Panada...

Un pa de figa és una massa de figues seques molt atepeïdes i capolades formant pasta. Un pa de nadal és una mena de coca amb ametles i pinyons consumida principalment durant les festes nadalenques. La panada... encara la podem comprar al forn del cantó.

Amb el nom de pa de figa trobam dos dels relleus més espectaculars de l'illa de Mallorca: el Pa de Figa de Son Torrella (conegut entre els escaladors com "el Paredón")  i el Pa de Figa d'Ariant. Es tracta d'enormes parets rocoses tallades a plom que superen els cent cinquanta metres de desnivell.

Els pans de Nadal, molt més discrets, es concentren a una reduïda zona situada a cavall entre els termes de Manacor i de Sant Llorenç: sa Sínia Nova, sa Murtera, Calicant i Son Mesquida són les possessions on trobam aquests turons de forma arredonida que recorden les coques.

Les panades són definitivament els relleus més humils, simples roques, encara que en algún cas com el de sa Panada (Binissalem), la intervenció humana ha motivat que el parescut sigui màxim.

Per acabar aquesta tanda gastronòmica podem mencionar es Crespell.  Amb aquest nom els pagesos es refereixen a gaies de terreny que no es poden aprofitar degut a la configuració de les tanques, per exemple quan s'uneixen dos camins. Trobam un sementer des Crespell a Alcoraia (Montuïri).

 

Pa de Figa de Son Torrella

Pa de Figa de Son Torrella

Pa de Figa d'Ariant

Pa de Figa d'Ariant

Pa de Nadal de Calicant

Pa de Nadal de Calicant

sa Panada

sa Panada (Binissalem)