Avui en dia parlar de s'Observatori a Mallorca és parlar de l'Observatori Astronòmic, localitzat a Costitx i al qual és del tot recomanable una visita o millor encara realitzar-hi un curset d'iniciació a l'astronomia.
Però no és aquest l'observatori que avui ens interessa si no els registrats per la toponímia, que són al manco cinc. Per exemple a Calvià, devora el coll d'en Gorvió, hi ha el puig de s'Observatori. Tractant-se de Calvià és normal que l'edificació ja hagi desaparegut en aquest cas engolida per la construcció de l'hotel Galatzó. S'Observatori de ses Planes sí que hi és, a la mola que separa les valls del port des Canonge i de Banyalbufar. També permaneix el situat al cim d'en Coassa, just a tocar l'ermita de Betlem. Per trobar la resta de llocs referenciats hem de pegar un bot al migjorn, concretament en es Morràs que tanca la cala Figuera santanyinera i a la finca llucmajorera de s'Estelella, on dues edificacions costaneres són conegudes com es Observatoris.
Aquests observatoris foren construïts als anys quaranta del segle passat. La derrota de les potències de l'Eix a la segona guerra mundial significà el progressiu aïllament internacional del règim franquista, el qual fins i tot arribà a témer una invasió per part de tropes franco-britàniques. En conseqüència i per a rebutjar un possible desembarcament naval es construïren els centenars de nius d'ametralladora que trobam per cales i badies. I per vigilar les incursions aèries enemigues es construí una xarxa de punts de vigilància situats a llocs estratègics.
Formaven part d'aquesta xarxa moltes de les antigues torres bastides als segles XVI, XVII i XVIII, emprades per a la vigilància per darrera vegada en la seva història, sovint adossant-hi una nova caseta per a l'estada dels soldats. Però també es construiren noves edificacions, com els observatoris mencionats i altres com els de la punta des Moro a cala Magraner o el de la punta des Bauç.
Quatre eren normalment els soldats que tenia al seu càrrec la vigilància d'aquests llocs, tasca que desenvolupaven com a part del seu servei militar a l'exèrcit de l'Aire. A la caseta hi tenien, entrant a la dreta, una cuina amb una foganya mentre que les lliteres es situaven a la part esquerra. Sempre un d'ells havia de permanèixer a la garita propera, vigilant el cel. Quan s'observava un avió era registrada la seva altura, la seva direcció i el seu model i aquestes dades eren comunicades als comandaments per ràdio o per via telefònica.
Sovint per ajudar a la identificació els principals avions de combat estaven representants a les parets. Aquests dibuixos s'han anat esborrant amb el pas del temps però encara podem identificar perfectament un Hawker Typhoon i un Heinkel He-112 a s'Observatori de ses Planes. En pitjor estat de conservació es manté a s'Observatori d'en Coassa un Republic P-47 Thunderbolt.
Pels impactes que presenta l'aparell podem afirmar que ja no li queda gaire per estavellar-se definitivament contra l'oblit.
Hawker "Typhoon" a s'Observatori de ses Planes
Foto: Fran Ramon
Republic P-47 "Thunderbolt" a s'Observatori d'en Coassa