La bústia, com la cabina de telèfons, se'ns apareix ja com una romanalla del passat, símbol d'un servei estatal de correus progressivament arraconat per la generalització de l'Internet i dels serveis privats de missatgeria. Iniciada la seva organització moderna sota la dinastia borbònica, a finals del segle XIX i principalment a les zones de muntanya la correspondència encara era transportava com sempre s'havia fet, a peu.
Segons l'Arxiduc Lluís Salvador a Mallorca les rutes pedestres eren les següents: de Palma a Establiments i Esporles, de Palma a Valldemossa, de Palma a Calvià, de Palma a Puigpunyent i Estellencs, de Santa Maria a Marratxí, d'Inca a Lloseta, d'Inca a Selva i Escorca, de Manacor a Felanitx, de Montuïri a Sant Joan, de Sóller a Fornalutx, i de Sóller a Deià. Aquesta pràctica ha deixat alguns topònims que es conserven com per exemple el camí vell des Correu, entre Esporles i Banyalbufar, el camí des Correu entre Puigpunyent i Estellencs i el camí des Correu o del Rei a la vall de Superna, entre Son Vic i Can Poma.
El carter que feia aquest servei era anomenat "carter peató" i i gaudia de pitjors condicions de treball que la resta de carters urbans i rurals. Són bones d'imaginar les flastomies que devia amollar el carter que havia de travessar el coll d'Estellencs, a la partió entre Son Fortesa i Son Fortuny, enmig d'un temporal de pluja o de neu tot pensant en la seva mísera remuneració.
L'ofici de carter també ha donat nom a distintes cases de fora vila i així trobam Cas Carter a Alcúdia, Llucmajor i Felanitx, i Cas Carteret a Palma. Al municipi de Selva és una rota la que rep la denominació (rota des Carter) . Com a sinònim de carter tenim correu, tot i que aquesta paraula s'aplicava també als transports motoritzats col.lectius, entre d'altres denominacions tals com sa camiona i s'exclussiva. A Palma hi trobam Cas Correu i al port de Manacor hi ha la cova des Correu, que recorda el malnom de Joan Amer Servera qui al segle XIX edificà la seva residència, sa casa Gran, damunt el penya-segat. En fi al mateix Manacor és famós s'hort des Correu, lloc on anualment es celebra la ceremònia del vimer.
Però la que sens dubte és una autèntica romanalla de temps antic és la bústia de ferro forjat que es conserva a la plaça Major del poble de Campanet. Sobre una gran base de pedra avellanada, de forma i grossària singular, la bústia continua complint la seva funció semblant immune als canvis que ha experimentat el seu entorn en els darrers seixanta o setanta anys. Aquesta petit element del mobiliari urbà campanater constitueix l'element que ha cridat més la nostra atenció entre els 378 que han estat inclosos en el Catàleg d'elements d'interès artístic i patrimoni arquitectònic de Campanet aprovat recentment, publicat en aquest boib i descarregable en aquest enllaç.
Bústia a la plaça Major de Campanet