En aquesta ocasió podem dir que l'autèntica notícia ha estat que un fet com aquest hagi estat notícia. El passat dia 9 d'abril el Diario de Mallorca informava de la destrucció de les pedres passadores de Son Bacs, situades a Ariany, sobre el torrent de Banderola.

Perquè en realitat la destrucció dels elements tradicionals que permetien travessar els torrents quan anaven crescuts està pràcticament finalitzada a la major part de l'illa i s'ha duit a terme enmig de la indiferència i el silenci generals. Degut a la construcció d'un pont modern, a la neteja del torrent o simplement perquè ja feien nosa desaparagueren per exemple les passadores que hi havia sobre el torrent de Can Llobina, a Búger, o les que duien al Camp d'en Barbeta, a Campanet.

Es conserven encara, i que sigui per molts anys, les situades a les muntanyes i als seus voltants, on trobam exemples destacats com els dell barranc de Binaraix, els de Fornalutx o els situats al torrent de Solleric o al torrent de la vall d'en Marc.

Però al Pla, ai al Pla !, molt ens temem que ja només quedin ses Passadores conservades per la toponímia.

 

Passadores al torrent de la vall d'en Marc

Passadores de Son Bacs (2005)

Passadores de Son Bacs, ja destruïdes