De vegades un topònim poc transparent es concentra a una zona determinada de l'illa. És el cas de s'Udró, que tan sols apareix a un tram de la costa de Tramuntana, entre sa Costera i sa punta Beca, i que es refereix a prominències rocoses del tipus frare o cavall bernat. Concretament són quatre els udrons que coneixem: el des morro des Forat (cala Tuent), el de ses Ferles, el del corral d'en Figuera i el de la caleta d'Ariant, conegut també com el Ninot.
Per aprofundir en aquest nom tenim la sort de comptar amb un esplèndid treball sobre la toponímia litoral d'Escorca: La costa d'Escorca. Es tracta d'un llibre bastant recent (2006) elaborat per Antoni Ordinas, Gabriel Ordinas i Antoni Reynés els quals ja duen bastants d'anys treballant junts la toponímia de la serra de Tramuntana. El fruit d'aquest treball és un bon grapat de llibres dedicats cadascún a una finca concreta: Tossals Verds, Torrent de Pareis, Son Fortuny, Son Amer, Comuna de Caimari....
I què diuen aquests autors dels udrons ? Ens plantegen que es tracta d'una metàfora amb dues possibles alternatives. La primera és que es tracti d'una forma diminutiva d'odre (estri per a portar líquids: vi, oli...) pronunciada a la manera sollerica i per tant de manera normativa hauríem d'escriure s'Odró. La segona és que faci referència als agrons (també anomenats ugrons o urons), grans aus de coll característic amb forma de S que sovintegen per la costa.
D'altra banda a les Rondalles (Tom XXIV) trobam la següent definició d'uró: és una espècie de tonell, fet de rest de fonoll; serveix per encistar figues seques. Els urons solen tenir set o vuit pams d'alt i altre tant de diàmetre.
Potser els autors citats estiguin en el bon camí. En tot cas només es tracta d'una hipòtesi, i per tant a l'espera de noves aportacions que la confirmin o la rebutgin.
ACTUALITZACIÓ (2/5/2011): una vegada contemplats tots aquests rocams podem afirmar que els udrons de la costa d'Escorca i els ninots pollencins fan referència al mateix accident geogràfic i que s'Udró/el Ninot de la caleta d'Ariant és una de les fites de la isoglossa pollencina.
Udró des morro des Forat (cala Tuent)
Udró de ses Ferles (mola de Tuent)
Udró des corral d'en Figuera
Foto: Miquel Calafell
s'Udró / el Ninot (caleta d'Ariant)
Foto: Miquel Calafell