A Mallorca durant el segle XVI el perill d'atacs otomans i berberescs fou màxim. Pobles com Pollença (1550), Sóller (1561) o Andratx (1578) sofriren atacs importants. Ciutadella de Menorca fou assolada l'any 1558, l'any de sa Desgràcia.
Aleshores es decidí la construcció d'una xarxa de torres voltant l'illa per tal de vigilar i defensar la costa. Al municipi d'Escorca, en el sector més abrupte de la serra de Tramuntana, se'n construiren cinc: la torre de na Seca (1582), la torre des Forat (1611), la torre de sa Mola de Can Palou o de sa Mola de Tuent (1596), la torre de sa Calobra o des Bosc (1604) i la torre de Lluc (1606).
Avui en dia, exceptuant la torre de sa Mola de Can Palou, les torres d'Escorca es troben en un estat ruïnós, deixades de la ma de Déu i esbucant-se progressivament. La bona notícia és que aquesta situació podria canviar ja que per a l'any 2017 el Consell de Mallorca ha destinat 500.000 euros per al Programa de conservació de torres de defensa i es detecta un interès creixent per aquest monuments. Ho demostra el fet que s'hagi programat per al proper dia 7 de gener una recreació de l'antic sistema de comunicació que a través de senyals de foc i fum transmeses entre les torres informava dels possibles perills. Vint-i-quatre seran les talaies mallorquines que recobraran el protagonisme per un dia.
Tant de bo que les iniciatives esmentades serveixin per impulsar la restauració i conservació de les torres d'Escorca. Perquè si l'abandó continua el seu destí està cantat: totes acabaran com la torre de Lluc.
ACTUALITZACIÓ (3/01/2017): trobareu els detalls de l'acte que ha estat programat per la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) i un grup de professors de l'IES Marratxí per al proper dissabte aquí. Talaies de Mallorca: torres de defensa dels drets humans és el nom del manifest en el que es recolza l'activitat. El trobareu aquí.