Hi ha una toponímia lligada a la ignomínia que varen sofrir els vençuts de la guerra civil.
És la relativa als noms dels camps de concentració en els que foren reclosos els presoners incloent recintes construïts ex profeso com el campament des Soldats (Artà), edificis reconvertits com es Llatzaret del port de Sóller o possessions que foren llogades amb aquesta finalitat com Capocorb Vell (Llucmajor), es Rafal des Porcs (Santanyí), s'Espinagar o So na Moixa (Manacor) entre d'altres.
O la que designà les noves carreteres i camins que s'obriren al litoral per tal de comunicar les bateries de costa construïdes pel règim franquista en previsió de possibles atacs dels aliats. Obres públiques que s'anaren executant gràcies als treballs forçats dels presos republicans com recorden sovint els noms: camí des Presos (Manacor), camí dels Presos (punta de les Coves Blanques, Pollença), carretera des Presos (de l’estació del Banys de la Fontsanta fins a Morellet, Campos), camí des Soldats (Artà).
O els noms sinistres lligats a les execucions i a les inhumacions dels cossos dels assassinats: fortí d'Illetes (Calvià), sa Creu (Porreres), Son Coletes (Manacor), Son Tril.lo (Palma)... incloent-hi els arenals que engoliren als perdedors del desembarcament d'en Bayo (arenal de sa Coma, platja de Porto Cristo).
Fins arribar als discrets pous que també foren escenari de la barbàrie. Com el pou de s'Àguila, un dels més afamats de la marina de Llucmajor, juntament amb el pou Sobirà.
Llorenç Capellà (Diccionari Vermell, 1989) va recollir testimonis llucmajorers que assenyalaven aquest pou com el lloc on l'any 1936 va ser llançat el cos de Joan Fullana, trencador de marès i militant socialista. L'episodi va quedar gravat a la memòria popular com testimonià la següent glosa:
"A en Fullana el trobaren / dins la pedrera amagat / i dins el pou de l'Àguila /de viu en viu fou tirat".
Han passat quasi 82 anys des de llavors i potser hagi arribat l'hora de recuperar les restes i el nom de Joan Fullana. Al manco aquesta és una de les actuacions previstes en el Pla d'actuació de fosses per a l'any 2018.
Un fet que hagués estat impensable fa uns anys ha esdevingut possible gràcies a la feina constant de l'Associació Memòria de Mallorca i a la implicació del Govern de les Illes Balears.
Gràcies a ells veritat, dignitat, justícia i reparació són paraules que poc a poc van cobrant significat a Mallorca.
ACTUALITZACIÓ (11/02/2019): l'equip de la societat Aranzadi ha localitzat dintre el pou els cossos de tres persones a una profunditat de 47 metres. La troballa s'ha produït després d'una setmana de feina retirant les deixalles que s'havien acumulat sobre les restes òssies. Es tracta d'una actuació integrada en la darrera campanya d'obertura de fosses coordinada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.
Pou de s'Àguila (Llucmajor)