El camí reial d'Artà a Capdepera -actual Ma-15- travessava el torrent des Millac gràcies a l'anomenat pont Tordonell. La construcció era prou important com per donar nom a una de les possessions properes coneguda simplement com es Pont.
En el seu origen potser fos anomenat com a pont de Tordonell o pont des Tordonell perquè el determinant del nom fa referència a una altra possessió situada a les immediacions, sa Creu Vella, coneguda als segles XV i XVI com a la Plana o Tordonell segons es dedueix de la documentació estudiada per Antoni Gili.
Per aquesta sabem que l'any 1444 Joan Guiscafrè posseïa les garrigues de la Creu o plana d'aquella [plana de la Creu ?] mentre que a l'any 1490 Joan Guiscafrè posseïa l'alqueria Maians, la Torre, lo Rafal i la Plana. Al 1516 era Bernadí Sanxo qui posseïa la possessió dita la Plana o Tordonell la qual tenia les següents confrontes:
"Resta delimitada pel torrent reial que discorre entre la dita possessió i la possessió del comprador, dita Maians, amb lo Rafal de Gabriel Massanet [Sos Sastres], amb lo Racó i els closos de terra de Jaume Cursach i Joan Mollet, amb torrent reial fins al pont pel qual se va al terme de Capdepera fins a una fita que és prop del torrent i bastant prop del corral d'en Bernadet i de la dita fita fins a una altra fita que va coberta a la rota d'en Terçol, les quals fites fan la divisió entre l'alqueria Blanca i l'alqueria Maians del comprador i la possessió venuda."
El topònim ja ha caigut en desús -al manco segons el NOTIB- però encara es conserven al costat del torrent des Millac les runes d'un dels estreps del pont i de l'arranc de la volta de marès. Ben poca cosa i és una llàstima perquè la infraestructura moderna que l'ha substituït potser que sigui útil -de fet ha resistit la darrera torrentada- però definitivament no és gens estètica.
NOTA: Cosme Aguiló féu al 2007 una aproximació a l'etimologia de Tordonell, que també dona nom a un lloc menorquí situat al nord de Maó. Pel filòleg santanyiner es tractaria d'una derivació de "tur rodonell" amb el significat de turó més o menys rodó. El puig Redó, situat al nord-oest de les cases de sa Creu Vella seria l'element orogràfic que hauria originat el nom segons aquesta interpretació.
Altres autors com Coromines han plantejat un origen antroponímic (Torelló > Torellonell). En aquest cas el sufix -ell donaria lloc a la formació d'un diminutiu com succeeix en alguns llinatges (Ramon > Ramonell, Carbó > Carbonell). La mateixa estructura antropònim + sufix diminutiu -ell la trobam a la possessió gabellina de Son Jaumell.
Pont Tordonell
"Pont" modern de la Ma-15 sobre el torrent des Millac