Hi ha alguns llinatges peninsulars que s'han incorporat a la toponímia mallorquina de manera més o menys recent. Un d'aquests llinatges és Trujillo. Una ullada al INE ens permet conèixer que és abundant a Ciudad Real, Càdis, Còrdova, Màlaga i a les Illes Canàries. Sabem també que dona nom a una ciutat estremenya famosa pel nombre de conqueridors de terres americanes que hi varen néixer.
Tornant a Mallorca sabem que al carrer de Sant Jaume de Palma hi ha un casal conegut com Can Trujillo, que ha sortit a la premsa per haver estat adquirit i ser rehabilitat a l'actualitat per Michael O'Leary, el controvertit president de Ryanair. Antigament coneguda com a Can Armengol, va canviar el nom al 1907 quan va ser adquirida per la família Trujillo.
Era per tant una família adinerada de la qual coneixem altres adquisicions i construccions. L'any 1924 Isabel Trujillo va adquirir l'inmmoble conegut com l'antiga Can Miró al carrer Sindicat. Julio Trujillo Costa es relaciona amb el Can Trujillo calvianer, sorgit arran d'una segregació de la gran possessió de sa Porrassa, efecte colateral de la suspensió de pagaments del Banc de Crèdit Balear (1934).
Per la seva banda Mario Trujillo Costa deixà el seu nom a una finca agrícola i ramadera del terme d'Inca i a una singular construcció situada devora ses Piquetes, al costers meridionals del puig de Calicant, al terme de Sant Llorenç.
Llegim en aquest article de Josep Cortès que Mario Trujillo era un metge radiòleg que va construir la casa a la dècada dels anys 30 del segle XX i que la va vendre al 1941. Sembla que l'existència d'una amant explicaria una localització tan discreta i tan esquerra ma per una casa en aquella època. La casa es troba abandonada però encara avui crida l'atenció per la seva arquitectura singular, totalment aliena a les tipologies pròpies de l'arquitectura rural mallorquina. I és que l'arquitecte que projectà la casa es va basar en una arquitectura molt llunyana a la nostra, ja que va importar el model propi de la casa rural biscaïna.
Ho veim en la coberta de teules a dues aigües que vessen cap a les façanes laterals i que projecta un voladís sobre la façana, en la simulació d'un entramat de fusta vist a la façana, en el gran portal rodó adovellat o en detalls com els quatre respiralls de forma triangular que són habituals a les edificacions de pobles propers a Bilbao com Areatza.
La situada a ses Piquetes és una casa singular però no és un cas únic. Hi ha un grapat d'immobles similiars a la barriada de el Amanecer de Palma, començada a urbanitzar als anys trenta, que probablement varen ser projectades pel mateix arquitecte. N'hi ha com a mínim tres exemples als carrers Àngel Guimerà, Guillem d'Efak i Mercè Rodoreda.
NOTA: hi ha encara un altre topònim relacionat amb aquest llinatge. No fa referència a una casa sinó a un pinar. És el pinaret d'en Trujillo que trobam al terme de Marratxí.
Can Trujillo (Sant Llorenç des Cardassar)
Casa al carrer Àngel Guimerà (Palma)
Casa al carrer Guillem d'Efak (Palma)
Casa al carrer Mercè Rodoreda (Palma)
Casa al poble d'Areatza (Vizcaya)