A Mallorca la major dels noms de granges són moderns i es refereixen sobretot a explotacions avícoles com mostren els explícits Granja d'en Pollo (Ariany) o Granja des Polls o d'en Telma (Andratx).

Però n'hi ha algunes de ben antigues com sa Granja d'Artà que ja és esmentada als estims de 1685 o sa Granja d'Esporles, denominada així com a mínim des del segle XVI. Famosa pels seus jardins la possessió esporlerina fou aturada obligada dels itineraris turístics que es començaren a recórrer a partir de principis del segle XIX. Un dels primers viatgers que deixà testimoni de les impressions causades per la visita fou Sir John Carr i podem afirmar que no pogueren esser més positives. Aquest fou el seu relat:

"Un parell de dies després, fórem conduïts pel Comte de Polada [sic], el fill del marquès de Dameto, un noble d'alt rang i riquesa, en el seu carruatge portat per quatre mules fins a la més bella possessió de l'illa anomenada la Granja, pertinença de Don Ramon Fortuny. Després d'un deliciós trajecte, ens aturàrem a Esporles, on la carretera esdevé impracticable per als carros. Aquí al jardí d'un capellà vàrem prendre un excel·lent berenar, i continuàrem a peu quasi una milla i un quart, a través d'un paisatge romàntic on es combinaven els penyals amb les cases de camp i un bosquet de polls àlbers en una panoràmica parescuda a alguna de les més exquisites vistes de Suècia a l'estiu, cap a la Granja que mostrava nous encants a mesura que ens apropàvem. El senyor i la senyora semblaven en tots els aspectes ben orgullosos del paradís que ocupaven. Després de visitar els jardins, horts de tarongers i vinyes, seguérem a taula per prendre un soberg sopar, al qual un monjo assistí com una espècie de capellà particular, les portes del menjador obrint-se cap a un petit jardí, "els verds murs" del qual eren formats per murta i al centre del qual jocs d'aigua es desplegaven en múltiples formes. La senyora de la casa era distingible només per les seves maneres refinades, pel nombre de joies, i per la qualitat superior del vestit que duia, respecte dels pagesos i pageses que havíem vist: els vestits de la gent de classe més alta i els de classe més baixa eren molt uniformes a tota la illa. Una de les seves principals preguntes era sobre la naturalesa de la nostra religió, i sobre el nostre relat respecte del nombre de diferents tipus de religions que teníem, ella va semblar bastant sorpresa; i observà que es devien faltar al respecte entre elles, i agraí a Déu haver nascut i crescut en un lloc on la religió mai variava. Seria difícil, i pels lectors quelcom tediós, descriure les belleses d'aquest lloc celestial; els adreço al dibuix que vaig fer, per tenir una impactant impressió d'ell. Vàrem tastar els més deliciosos vins, i formatges d'ovella i de vaca, els quals són molt bons a tota l'illa."

 

 

 

NOTA 1: Sir John Carr inclogué el dibuix i el relat a l'obra Descriptive travels in the Southern and Eastern Parts of Spain and the Balearic Isles in the year 1809, publicat l'any 1811.

NOTA 2: Granja es deriva del francès grange i aquest del llatí popular granica. La primera referència és de 1175.