49,20 metres és la cota més elevada que trobam a la finca pública de Son Real. És al lloc anomenat sa Talaieta que fou lògicament escollit a l'hora de situar per la zona un vèrtex geodèsic, i hi posaren un d'aquests vèrtex altíssims que són característics de les garrigues planes amb poca visibilitat.

Sabem que la visibilitat  ha anat disminuint  amb els anys conforme anaven creixent els pins de la finca ja que al costat del vèrtex modern es conserva la torreta del vèrtex antic, que era més baixa. La Descripción geodésica de las Islas Baleares de Carlos Ibañez e Ibañez (1871) ens informa que aquest vèrtex antic fou construït al 1866. Es tractava d'un vèrtex de tercer ordre que l'enginyer militar va descriure així:

El vèrtex es troba a la possessió de Son Real de Santa Margalida, i dista de les cases com dos quilómetres en direcció a la mar. A un clar del pinar, on hi ha una gran roca, i a uns 8 km de Santa Margalida es va construir un senyal amb pilar, l'altura de la qual és de 3 m, i de 45,13 m l'altitud de la referència de carbó molt que té al nivell del terreny. Va acompanyar en classe de guia el veí de Santa Margalida Guillem Monjó.

Aquest descripció té la particularitat d'informar-nos també del topònim antic de la zona, ja que el vèrtex fou anomenat Pedra Foradada. I no és estrany perquè a un terreny de garriga amb poques referències una gran pedra situada en posició vertical cridava l'atenció, com ho continua fent avui en dia.


NOTA: el Nomenclàtor geogràfica del Govern de les Illes Balears ja no recull aquest topònim que sí va incloure  en el seu Mapa General de Mallorca Josep Mascaró Pasarius (1958). I és una llàstima perquè avui en dia trencada la transmissió oral la pervivència dels topònims només queda assegurada per la inclusió a les cartografies modernes.

La pedra Foradada, el vèrtex geodèsic modern i el vèrtex antic