Lladres n'hi ha hagut sempre i els arxius municipals contenen nombrosos registres sobre assalts i robatoris. Per un d’aquests registres sabem que uns assaltadors de camins actuaren el dia 8 de setembre de 1801 a la propietat de So na Mansona (Palma) i pel que sembla segons la seva descripció tenien un aspecte immaculat:
“Blancos de cara con coleta, de buena estatura, un pañuelo blanco en la cabeza, un justillo o armilla camisa, calsones y medias todo blanco.”
No és estrany per tant que a la toponímia apareguin nombroses referències als lladres i així una consulta al NOTIB ens informa d'onze topònims on aquesta "activitat" ha deixat el seu testimoni:
Són el garrover des Lladre (Bunyola i Santa Maria), el pas des Lladre (Campos), la barrera des Lladres (Esporles), el camí i la cova des Lladres (Llucmajor), la penya i el pont des Lladre (Manacor), l'olivera des Set Lladres (Santa Maria), el pou des Lladres (Selva) i la clova des Lladres (Vilafranca).
Podríem afegir la cova des Lladres o cova de sa garriga de ses Comes (Gaieta, sa Pobla), una cova artificial d’enterrament que fou excavada per Josep Colominas l’any 1919.
NOTA: So na Mansona era una finca que estava al costat del camí de Ciutat a Llucmajor i que va desaparèixer amb la construcció de l'aeroport de Palma. Feia partió amb altres finques com Son Metge o es Vincle Vell.
Cova des Lladres (Gaieta)