La basílica paleocristiana de cas Frares (Santa Maria) va ser destruïda poc després del seu descobriment (1833) pel pagès encarregat de l'explotació dels terrenys, es diu que cansat de les nombroses visites que acudien a veure el jaciment.

Un altre element patrimonial que fou destruït, en data i per motius desconeguts, és l'anomenada casa de neu del puig de Suro (Mancor). Al contrari del cas de la basílica en el cas de la casa de neu desconeixem amb exactitud la seva localització.

Els principals autors que han estudiat les cases de neu de Mallorca, Antoni Gorrias i Lluís Vallcaneras, aporten localitzacions diferents encara que coincideixen en afirmar que només es conserva un clot en el terreny.

Sí que comptan amb informació arxivística sobre la casa, aportada per Antoni Gorrias i per Gabriel Fiol i sabem que fou construïda l'any 1711 i que funcionà durant pocs anys.

El contracte fou signat el 27 de juliol de 1711 i per ell el propietari dels terrenys Jaume Reus (a) Cabana de Biniarroi establia a Antoni Martorell (a) Blai de Mancor un trast de terra per edificar-hi una casa de neu i un porxo per als nevaters. Segons el contracte aquest  trast de terra es localitza al "coll de sa Penya, baix del puig de Suro".

Antoni Martorell es comprometia al pagament anual de 5 cinc lliures el dia de sant Miquel i entre les condicions del contracte s'establia que a més de la neu es podria arreplegar la llenya necessària per escalfar els homes encarregats de la recollida.

"Mes es pacte que lo dit Reus y los meus no podrem aturarvos a vos dit acquisidor que no replegeu neu per tot el lloch, ans be reprenguereu aquella per tot ell lloch pagantme a mi y als meus el dany y perjui que occasionareu per replegar dita neu mes vos doni permis per replegar llena per escalfarse los homens que replegaran la neu. La qual lleña no me ha de fer perjuy a mi dit Reus y sempre que em fasse perjuy tindreu obligatio de pagarlom." (ARM T-45)

La casa efectivament es construí però no degué funcionar gaire temps perquè l'any 1786 es descrivia així a la relació de cases de neu elaborada per requeriment de la Reial Audiència:

"Ay otro igualmente abandonado, y algo mas arruinado que el antecedente, situado en el lugar de Biniarroy, propio de Jayme Reus als Cabá natural, y vezino de dicho lugar; habra como a cosa de unos ochenta años que no se ha puesto nieve en el, y para volverlo a reparar y ponerlo en estado de poder echar nieve, se necesitarían gastarse segun el citado calculo unas quatro cientas, y sinquenta libras de la expresada moneda." (Gorrias, 2001: 214).

Bibliografia:

  • Gorrias, Antoni (2001): Les cases de neu de Mallorca.
  • Vallcaneras, Lluís (2002): Les cases de neu i els seus itineraris.
  • Fiol Mateu, Gabriel (2002): Mancor, Massanella, Biniarroi, Biniatzent. Notícies històriques 1601-1800.
  • Bonet, Bartomeu; Salamanca, Miquel; Vallcaneras, Lluís (2022): El llibre de la Neu.

Mosaic de cas Frares (gravat de Llorenç Maria Muntaner)

Casa de neu del puig de Suro (Foto: Antoni Gorrias)