M'emociona llegir a una crònica de fa cinc cents anys una descripció d'un pou situat al cor d'un barranc, anar a cercar-lo i que encara hi sigui, mig amagat per la vegetació.

La crònica és la Història general del regne de Mallorca, la primera obra d'aquest tipus que fou escrita a l'illa. El cronista és el prevere Joan Baptista Binimelis Garcia (Manacor 1539 - Palma 1616) que a més d'historiador fou metge, matemàtic i astrònom. L'obra s'escriví originalment en català al 1595 i fou traduïda personalment al castellà al 1601. S'ha conservat gràcies a les còpies posteriors ja que els manuscrits originals fa temps que desaparegueren . La publicació, només de la versió castellana,  hagué d'esperar fins al 1927 i fou duita a terme per la Imprenta de José Tous.

El que ens interessa més d'aquesta obra es conté al Tom IV on es van descrivint les principals característiques dels distints municipis de Mallorca, i especialment els trets referits al litoral (dimensions de les cales, punts de proveiment d'aigua, llocs de vigilància, atacs corsaris ...), ja que no debades Binimelis és l'autor del perfeccionament del sistema de vigilància costaner de les torres de foc.

Comença la descripció pel terme de Felanitx i continua cap a ponent: Santanyí, Cabrera, Campos, Llucmajor...A la costa llucmajorera i concretament a cala Pi és on trobam la referència al pou Sobirà:

Dins aquest mateix barranc hi ha un pou fondo de vint braces de corda, d'una aigua extremada i molt avantatjada en freda i primíssima de quantes aigües es troben en tot el pla de l'illa i es diu el pou de cala Pi i dista de la mar vuit centes passes. Es deia aquest pou antigament el pou Dolç i d'altre manera, pou Sobirà.

Sobirà és una antiga paraula que s'ha preservat en alguns topònims (ses fontanelles Soberanes, sa font Soberana, el pas Soberano) i significa superior (el nostre pou es troba a la part superior del barranc de cala Pi). El nom oposat és jussà que significa inferior i que també s'ha conservat a alguns llocs com es pou Juà (Porreres), sa font Juana (Son Grua), sa talaia Juana (ses Salines) o es coll Jussà (Artà).

 

Pou Sobirà
Pou Sobirà
Pou Sobirà
Pou Sobirà