Un dels trets diferencials entre les conquestes de Mallorca (1229) i de Val√®ncia (1232-1238) duites a terme per Jaume I √©s el relatiu al dest√≠ que esperava a la poblaci√≥ musulmana aut√≤ctona. En el cas de la nostra illa es pot dir que pr√†cticament desaparagu√© en les d√®cades posteriors a la conquesta quedant nom√©s un petit contingent redu√Įt a l'esclavatge. En canvi a Val√®ncia l'extensi√≥ de les terres a explotar impossibilit√† que es pogu√©s prescindir de la ma d'obra de la poblaci√≥ conquerida, a la qual es permet√© un cert grau de llibertat. S√≥n els denominats moriscos els quals amb l'avan√ß de la Reconquesta¬† tamb√© formaren contingents importants a Arag√≥, M√ļrcia o a Andalusia. Els moriscos mantengueren les seves costums i la seva lleng√ľa, l'√†rab, i seguiren practicant, encara que fos secretament, la seva religi√≥.

Malgrat que a Mallorca no constitu√Įren una poblaci√≥ important, s√≠ apareixen a les fonts hist√≤riques, normalment com a esclaus provinents de les terres peninsulars citades. I tamb√© apareixen a la topon√≠mia, encara que sigui indirectament o com a signe d'antigor . Per exemple un malnom, na Morisca, designa el puig calvianer que ha esdevingut el centre d'un important parc arqueol√≤gic i alguns llocs agafen el nom d'una casta d'oliveres que s'hi relacionen (ses Morisques, pla de ses Morisques).

A més hi ha tres indrets que comparteixen el mateix determinant al.lusiu a aquesta gent: es pou Morisc a la possessió artanenca de sa Canova, es pas Morisc a la serra d'Alfàbia i es pas Morisc a la serra de Turixant.

Aquest darrer pas comunica les altes valls d'Almallutx i de Turixant a través de l'aspra serra que les separa. Es tracta d'una alternativa, no gaire còmoda, a la sortida natural d'Almallutx a través del Gorg Blau (antigament el pas des Gorg), tal vegada emprada quan les crescudes del torrent n'impedien el seu trànsit.

No està de més recordar als moriscos just quan acaba de complir-se el quart centenari de la seva expulsió, decidida per Felip III  el 9 d'abril de 1609. Aquest fet significà la deportació massiva de milers de persones que havien viscut en aquestes terres durant generacions i és un més dels estrepitosos fracassos de la integració i de la convivència entre cultures diferents que ens forneix la història d'aquest país.

Serra de Turixant

Serra de Turixant,  a la vall d'Almallutx