Verd, blau, blanc, roig....són els colors predominants en la paleta de la toponímia de Mallorca.

Altres colors nom√©s apareixen de manera testimonial, per exemple, el groc. Si deixam de banda els malnoms (Can Groc) i els noms de sementers (na Groga) apareix en un sol top√≤nim, insegur, compartit i sense continu√Įtat. Mascar√≥ Passarius registr√† al seu Mapa General els noms de cal√≥ Groc, cal√≥ de ses Punxes o cal√≥ de sa Parti√≥ per a designar una caleta situada entre cala Blava i el cap Enderrocat. Anys despr√©s els informants d'en Cosme Aguil√≥ manifestaven coneixer-lo com es cal√≥, es calonet o es rac√≥ de Can Mercadal.

I aquesta escassa representació no serà perquè el groc sigui un color absent del paisatge, com podem comprovar ara que ha arribat la primavera i l'esplet de les flors. Per exemple passejar aquest mes d'abril a prop d'un argelagar és tota una experiència pels sentits de la vista i de l'olfacte, i si ens acostam massa, pel sentit del tacte.

Ser√† aquest el motiu de qu√® el fit√≤nim sigui tan com√ļ ?: s'Argelagar, s'Argelaga, argelagar des Pagos, cam√≠ de s'Argelagar, coll de s'Argelagar, puig de s'Argelagar, rac√≥ de s'Argelagar, torrent de s'Argelagar, costa de ses Argelagues, rota de ses Argelagues....

 

Argelagues 1
Argelagues 2