Morro, tossa, barranc o barraca s√≥n paraules d'origen desconegut, enquadrades pels ling√ľistes a l'anomenat substrat preindoeuropeu. En una de les seves v√†ries accepcions morro equival a penyal prominent i a Mallorca d√≥na nom a una setantena de llocs, deixant de banda els antropotop√≤nims.

Entre els setanta morros hi ha variants com es Morral, es Morret, es Morrot, es Morràs o es Morralàs. Els podem dividir segons la seva localització a l'interior o al litoral. Entre els primers, una quarentena, destacarem el morral Vermell, es morro Morret, es morro d'en Brujó, es morro d'en Joi, es morro de Sant Josep o el tautològic morro des Penyal.

Al litoral, morro √©s sin√≤nim de punta o de cap. Alguns exemples s√≥n es morro Negre, es morro Roig, es morro d'en Grosser, es morro d'en Tiulo, es morro de Catalunya, es morro de Sant Joan, es morro de s'Eco o es morro des Fabioler. Els trobam per tot arreu excepte a les marines del Migjorn o a la pen√≠nsula d'Alc√ļdia. La m√†xima concentraci√≥ es produeix al tram central de la costa Nord, entre Dei√† i Escorca.

L'epicentre del nom es situa a la inhòspita marina de Lluc, on en cinc quilómetres es succeeixen fins a sis morros: morro d'en Llobera,  morrillo d'en Bordils o de sa torre de Lluc, morro des Aucellets, morro des Capellans, morro de ses Bledes i morro de sa Vaca. En Llobera i en Bordils eren propietaris de finques situades al clot d'Albarca. Els capellans de Lluc són recordats no sabem si per un succés extraordinari o si per un fet quotidià com podria ser una jornada de pesca. Per la seva banda els aucellets i les bledes marítimes no presenten gaire misteri.

I sa Vaca ? Idò és una cova dels penyals que en els dies de tempesta emet un renou singular, assimilat a un bràmul. Per extensió designa el promontori que protegeix el port de sa Calobra pel seu costat de gregal.

En realitat sa Vaca bramula reclamant atenci√≥. Per√≤ ning√ļ li respon, la costa √©s deserta.

 

Morro des Capellans

Morro des Capellans, morro de ses Bledes i morro de sa Vaca