Topònims majors, controvèrsies majors. La dita popular relaciona nins i problemes però podem adaptar-la a les discussions que generen les etimologies de noms com el que avui ens ocupa, Bunyola.

Muntanyes, construccions, sorgències d'aigua, vinyes o banys són alguns dels ètims proposats pel nom que designa el poble i la gran possessió situada al port des Canonge, avui semi-abandonada i immersa en un dels molts litigis judicials que han proliferat darrerament a Mallorca. No repetirem les distintes propostes que trobareu resumides aquí o aquí i tan sols ens centrarem en les que fixen la seva atenció en l'orografia, defensades per Mateu Morro i per Onofre Rullan.

El conegut historiador i pol√≠tic es recolza en l'obra de l'insigne fil√≤leg Joan Coromines per concloure que el nom de la vila situada a la cru√Įlla dels accessos a les valls de S√≥ller i d'Orient, t√© el seu origen en el diminutiu de bony, paraula d'origen prerrom√† i que al Pirineu s'empra com a sin√≤nim de tur√≥ arrodonit. El tur√≥ en q√ľesti√≥ no seria altre que es Castellet, pujol per on s'enfilen els carrers de la vila primitiva. L'autor est√©n l'hipot√®tic origen a tres indrets m√©s: Son Bunyola, Bunyol√≠ i Bonany. Trobareu l'argumentaci√≥ completa en el seg√ľent article.

Per la seva banda Onofre Rullan, ge√≤graf i bon coneixedor de les terres esporlerines i els seus voltants, es suma a la tesi anterior i aporta la identificaci√≥ del bony banyalbufar√≠ que explicaria el nom de la possessi√≥ de Son Bunyola. Es tractaria d'un putxet de forma c√≤nica cobert de pinar situat a 700 metres a xaloc de les cases, conegut com es Castellot. Trobareu una revisi√≥ de l'estat de la q√ľesti√≥ del top√≤nim i la seva proposta aqu√≠.

Segurament aquesta no ser√† la darrera aportaci√≥ al debat. De moment l'√ļnic indiscutible √©s que de la ingent informaci√≥ subministrada per Coromines es poden extreure conclusions inicialment no previstes pel mestre, basades en un coneixement m√©s prec√≠s dels llocs designats pels top√≤nims.

 

es Castellet (Bunyola)

es Castellot (port des Canonge)