Alguns dels escuts dels municipis de Mallorca tenen el seu origen en etimologies antigament tengudes per certes que avui mouen al somriure. Una ala i una torre, cinc bunyols, un campana, un 贸s, un ca, un llum, una ma i un cor s贸n els emblemes respectius d'Alar贸, Bunyola, Campanet, Campos, Inca, Llucmajor i Manacor. Una campana i una sella de montar apareixen a l'escut de Sencelles, suposadament en honor d'un descendent d'un tal Mateu Sella de Montu茂ri, a qui anomenaven el Sen Selles i per aix貌 l'escut del poble mostra aquests dos elements: un sen o seny (antic sin貌nim de campana) i una sella. Sobren paraules.

Altres escuts representen llocs concrets del municipi. Per exemple el de ses Salines, on apareix un munt de sal, el de Mancor de la Vall, amb sa Canaleta de Massanella o el de Valldemossa, representat per les dues muntanyes que formen s'Estret. Aquestes dues muntanyes que donen entrada a la famosa vall duen per nom na F脿tima, a llevant, i sa Bombarda, a ponent.

Desconeixem la ra贸 per la qual aquesta muntanya porta el nom d'un pe莽a d'artilleria emprada als segles XIV i XV, caracteritzada per una boca ampla i una 脿nima curta, que llan莽ava bolles de pedra o de ferro. La l貌gica ens convida a pensar que el nom es deu a que en algun moment una bombarda fou situada en aquest punt per defensar l'estrat猫gic pas d'entrada a la vall.

Certament no sembla que un can贸 en tal lloc fos molt efectiu, m茅s encara tenint en compte les dificultats de maneig i punteria de les bombardes, per貌 no seria un cas excepcional perqu猫 un can贸 de ferro fou situat al reducte de la penya Roja, sobre el cim d'un puig de 355 metres d'altura a la pen铆nsula d'Alc煤dia. Tal vegada nom茅s era emprat per a efectuar avisos, per貌 si hi havia un can贸, on 茅s la plataforma ?

A la falta de proves concloents no es poden excloure altres possibilitats que expliquin el nom d'aquest morro, especialment que es tracti d'una met脿fora. El perqu猫 a un cant贸 del poble de Llucmajor li diuen el cant贸 de la Bombarda no t茅 tant de misteri.

Morro de sa Bombarda des de na F脿tima

na F脿tima des de sa Bombarda

Cant贸 de la Bombarda (Llucmajor)