Es diu i s'escriu molt sovint la frase, interessada, de qu猫 els propietaris s贸n els aut猫ntics cuidadors de la natura i el patrimoni de Mallorca,聽 i concretament de la serra de Tramuntana. Qu猫 gr脿cies al seu esfor莽 s'ha anat modelant i conservant el paisatge d'aquesta terra. No hi ha dubte que en molts de casos 茅s aix铆.

El problema 茅s que tamb茅 s贸n abundants els casos on la propietat procedeix a la destrucci贸 d'elements valuosos que formen part del patrimoni col.lectiu, recolzant-se en el conegut argument de qu猫 "a ca meva faig el que vull".

Tots hem vist desapar猫ixer al llarg dels anys camins empedrats, s铆nies, barraques, casetes o pous, i lamentam la seva p猫rdua. Malgrat la seva import脿ncia res t茅 a veure amb el que ha succe茂t durant l'any 2007: la destrucci贸 d'una possessi贸 centen脿ria sota l'excusa d'una "reforma".

Aix貌 茅s el que ha passat amb Son Balaguer des Rac贸, una emblem脿tica possessi贸 situada a la vall de Superna, Puigpunyent, l'origen de la qual es remunta segurament a l'猫poca isl脿mica si b茅 les primeres not铆cies documentades provenen del segle XVI. Podeu trobar una descripci贸 de les cases aqu铆 , per fer-vos una idea del que s'ha perdut i ja no es聽 recuperar脿 malgrat els projectes de reconstrucci贸 que es duguin a terme, com tamb茅 ha succe茂t amb el Pont des Tren de Palma.

Son Balaguer des Rac贸

Son Balaguer des Rac贸 (abril 2007)

Son Balaguer des Rac贸

Son Balaguer (maig 2004)

Detall placa

Placa situada al c贸s nord de les cases (desapareguda)

Detall escut

Escut familiar sobre el portal del c贸s oest (desaparegut)

Conjunt de les cases

Vista del conjunt (novembre 1997)