Sincerament no creim que hi hagi molta gent que en veure un cel tavellat imagini doblecs de roba, tal com afirma el DCVB (n√ļvol prim que sembla un doblec de roba, i que, en apar√®ixer en gran nombre cobrint el cel, sol esser senyal de pluja) i m√©s b√© dir√≠em que el cel s'ha cobert de flocs de cot√≥.

Però les tavelles metafòriques no només habiten en el cel sinó que també davallen a la nostra terra i concretament ho fan a l'estimat municipi d'Artà. En aquest terme el nom tavelles és emprat per referir-se a l'estratificació de roques i de cingles coberts de càrritx que es forma en alguns indrets. Per exemple ses Tavelles d'en Pelat és el nom que rep el coster nord-oriental del puig que continua la mola d'en Xoroi cap a l'interior.

I una estratificació de roques i de càrritx conforma una graonada natural que permet salvar sense gaire complicacions el desnivell que trobam entre el pla de sa Vauma i la font des Barracar, sota l'esguard dels puigs de sa Tudossa i la talaia Freda. Per això alguns dels artanencs més vells encara anomenen aquest indret com el pas de ses Tavelles.

 

Cel tavellat

Pas de ses Tavelles