Un cartell a l'entrada de Mortitx ens avisa que fins dia 30 de juny no podem anar més enllà de Lavanor. Diu així: "De 1 de febrer a 30 de juny. Atenció. Pas permès fins a l'Havanor. Accés prohibit al coll des Vent i basses de Mortitx."

Ja ens sembla b√© la mesura, que t√© per objecte assegurar la m√†xima tranquilitat pels voltors durant el seu per√≠ode de nidificaci√≥ i que segur que ha contribu√Įt a la protecci√≥ de l'unica col√≤nia insular de l'esp√®cie a nivell mundial. Temps hi haur√† per arribar a les basses de Mortitx i altres indrets dels seus dominis.

El que ens ha fet mal als ulls del cartell és la manera en que s'ha grafiat el nom de la finca, l'Havanor, una forma errònia sense cap fonament, més pròpia d'una capital caribenya que de l'antiga alqueria Sabanor amb la qual ha estat identificada.

Però deixam enrere les errades dels cartells i ens dirigim al nostre objectiu d'avui, el pou de Lavanor. El pou apareix fotografiat al fascicle 35 de les Rutes amagades de Mallorca i per això sabem que es tracta d'un pou circular amb el coll paredat en verd, amb ampitador i brancals i amb una pica rectangular de marès. Es situa en la part exterior del cantó occidental de la tanca antigament dedicada als conreus i avui reforestada.

Arribats al lloc en q√ľesti√≥ que hi trobam ? Id√≤ un immens abatzerar encerclat per una reixeta met√†l.lica. Enmig dels abatzers s'intueix una paret per√≤ poca cosa m√©s.

No √©s que esper√†ssim gaire cura per part de l'administraci√≥ competent per√≤ el pou es troba en una finca p√ļblica -Mortitx- que forma part del Paratge natural de la serra de Tramuntana, declarada patrimoni de la humanitat per part de la Unesco. Seria molt demanar que la Conselleria de Medi Ambient s'encarreg√†s de tenir aquest interessant element etnol√≤gic en condicions i net de vegetaci√≥ ?

Errors garrafals en la grafia dels topònims i pous abandonats. Després de la sortida d'avui no sabríem dir que es troba més malmès, si la llengua o el patrimoni.

 

Pou de Lavanor

Foto: Jes√ļs Garc√≠a Pastor. Rutes Amagades de Mallorca n¬ļ 35 (ses Basses de Mortitx)

Pou de Lavanor a l'actualitat