Als qui agradi con√®ixer la hist√≤ria de Mallorca segurament la data de 1522 els evoqui un escenari de viol√®ncia i revolta. Els agermanats s'han sublevat i controlen la major part del Regne. Han pres Ciutat i expulsat al lloctinent general situant-se aix√≠ fora de la llei. Assetgen Alc√ļdia, l'unica vila que es mant√© fidel al monarca. Per aix√≤ han situat homes que controlen els principals punts d'acc√©s al poble: a sa Ciurana i a la torre de Vernissa.

La nit del 14 al 15 d'agost de 1522 un escamot sort√≠ de l'assetjada Alc√ļdia, mat√† a dotze dels guaites i avan√ß√† cap a sa Pobla. Els agermanats reaccionaren i sortiren de sa Pobla per auxiliar els seus companys per√≤ al seu torn es veren rodejats per nous grups de mascarats sortits d'Alc√ļdia i de Muro. Es produ√≠ una batalla per les marjals de Crestatx i de Son Sabater. No hi ha acord entre els historiadors sobre qui va v√®ncer en aquest enfrontament per√≤ s√≠ sobre el nombre de morts: quatre cents.

Fou la primera de les batalles d'aquell any i l'√ļnica de resultat incert. Despr√©s de desembarcar a Alc√ļdia en el mes d'octubre els refor√ßos reials (4 galeres, 13 vaixells, tres mil homes) tot serien derrotes pels agermanats: a Pollen√ßa, a Can Fornari i al Rafalgarc√®s. La desfeta final i la capitulaci√≥ de Ciutat no trigarien gaire a arribar.

A qui segur que l'any 1522 en q√ľesti√≥ evocava resist√®ncies glorioses era a l'apassionat de la hist√≤ria i vicari de sa Pobla, moss√®n Joan Parera. Estava tant emocionat amb aquells aconteixements¬† que per commemorar la vict√≤ria sobre -als seus ulls- els odiosos revolucionaris va fer col.locar una l√†pida commemorativa a les cases de Can Fornari i tamb√© va fer gravar sobre un gran c√≤dol del pujol de Son Sabater una enorme inscripci√≥, amb guarismes de prop d'un metre d'altura.

La làpida de Can Fornari (*) ja no hi és perquè va ser substreta fa uns anys. En canvi la inscripció sobre la roca permaneix tal com va preveure el vicari (**).

 

(*) La làpida deia: "En aquest camp de Son Fornari dia 3 de novembre de 1522 hai hagué sa batalla de sa Marjal aont en quedaren mil de mort. EPDA. V. Islas Baleares pag. 403."

(**) Relat√† l'eixida a la revista sa Marjal, fundada per ell mateix: "Abril, dia 24 [1912]: anam al puig de Son Sabater que √©s a la mitat de Crestatx, i quasi a dalt de tot, un picapedrer, mestre d'esc√†rpera, grava a un penyal gros com una casa uns n√ļmeros de 88 cent√≠metros d'alt que diuen: 1522.

Regularment duraran tant com es Puig, perqu√® no s'esborraran mai; i d'aquesta manera quedar√† un monument etern des combat de Son Sabater, on moriren quatre-cents, segons cont√†rem en les "Escenas tr√°gicas" del n√ļm. XXXV de sa Marjal". Sa Marjal (n¬ļ 35) 1912, Vol II -Tom IV- (1911-1912) ed. facs√≠mil, sa Pobla, 1990.

 

Pujol de Son Sabater

Pujol de Son Sabater

Inscripció del vicari Parera al pujol de Son Sabater