El passat 25 d'abril fou presentat el Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears (NOTIB) que té entre els seus objectius el d'oferir una amplíssima mostra de la toponímia actual no urbana de les Illes Balears.
Aquest objectiu està plenament complert ja que a hores d'ara (26/09/2017) hi ha a la base de dades 48296 topònims corresponents a 67municipis.

Ara b√© aquesta base de dades requereix d'algunes millores com per exemple l'eliminaci√≥ dels top√≤nims repetits que s√≥n freq√ľents en els indrets situats a prop dels l√≠mits dels termes municipals, tema que ja tract√†rem aqu√≠.

Una segona millora requerida √©s la recuperaci√≥ de noms de lloc plenament vigents que han estat eliminats de la base de dades en no ser considerats top√≤nims vius. Aquest fet s'ha produ√Įt degut a la metodologia emprada que ha basat la validesa d'un nom en el seu reconeixement per part dels informadors de cada municipi, que poden ser un o diversos.

S'ha de tenir en compte que fins i tot en aquells municipis que compten amb bons informadors, tipus Manacor, no es pot assegurar al cent per cent que un topònim sigui mort perquè els informadors no el reconeixen. Pitjor ho tenim als municipis en els bons testimonis orals són més escassos, del tipus Inca o Palma.

A Palma precisament es troba el nom que hem triat per exemplificar la q√ľesti√≥. Ja Mascar√≥ Pasarius situ√† en el seu Mapa General de Mallorca tres cases o possessions anomenades Son Fort i situades a Campos, Palma i Sant Lloren√ß. Per la seva banda i com no podia ser d'altre manera Onofre Rullan inclogu√© Son Fort en el seu recull topon√≠mic d'Esporles.

Id√≤ amb una recerca a la base de dades del NOTIB podem observar com el Son Fort de Palma ha estat eliminat, suposam perqu√® cap dels informants de Palma el va recon√®ixer. I podem donar fe de que √©s un top√≤nim plenament viu ja que es tracta d'un casal del segle XIX situat al carrer Esbert n√ļm. 28 de la barriada de Son Roca. Casal que m√©s a m√©s es troba incl√≥s en el Cat√†leg de Protecci√≥ d'Edificis de Palma amb el codi 30/03.

 

NOTA:  pels interessats en l'onomàstica la UIB ha programat per al proper dia 6 d'octubre un Seminari en la que entre altres temes es tractarà sobre el NOTIB.

 

ACTUALITZACI√ď (11/10/17): Llegim a l'entrada de Son Quint de la plana web Possessions de Palma que Can Fort tamb√© rep el nom de Ca n'Esbert ja que les cases foren constru√Įdes a l'entorn de 1867 per Antoni Maria Sbert Borr√†s sobre una segregaci√≥ de tres quarterades provinents de la gran possessi√≥ desapareguda. Segons la historiador Isabel Pe√Īarrubia Antonia Maria Sbert fou una figura prominent de la segona mitat del segle XIX en base al llistat de c√†rrecs que ocup√†: abogat i notari, administrador del marqu√®s d'Ariany , president i vicepresident de l'Ateneu Balear (d. 1863), vicepresident de l'Associaci√≥ de Propietaris de Mallorca (1875), president de la Academia de Derecho y Notariado i president de sa Nostra entre 1882 i 1894.

 

 

Son Fort o Ca n'Esbert (Palma)