√Čs ben coneguda l'etimologia popular que relaciona el nom de Bendinat amb la frase "b√© hem dinat" que suposadament pronunci√† el Rei en Jaume despr√©s d'una austera menjada que tengu√© lloc en aquests paratges durant l'expedici√≥ per a la conquesta de Madina Mayurqa al 1229.

Realment segons el Llibre dels Feits el que tengué lloc quan s'acostaven a la serra de Portopí fou un sopar (en haver menjat, hom es posà a mirar les estrelles al cel) i l'etimologia segurament s'ha de cercar a la llengua àrab, dintre de la sèrie d'antropotopònims que comencen pel determinatiu Ben o Beni que significa fill de.

Per acostar-se a la ciutat l'expedició reial es movia per l'anomenat camí dels Reis, un camí que era emprat per a conduir els ramats de les possessions de Santa Ponça, sa Porrassa o Bendinat cap a les pastures d'estiu de la serra de Tramuntana. Deixades enrera les cases de Bendinat continuava pel coll de sa Barrera, partió entre Calvià i Palma, seguia per Gènova i Son Berga i passava per la Real, lloc on acamparen les tropes. Al Llibre dels Fets es narren els sentiments que generà la primera  visió de la ciutat: I ens n’anàrem a poc a poc fins a la serra de Portopí, i veiérem Mallorca, i ens semblà la vila més bella que mai haguéssim vist, jo i aquells qui amb nós eren.

Per commemorar el pas del rei en Jaume per les terres de Bendinat i amb motiu de complir-se el setè centenari  de la seva mort un altre rei, Juan Carlos I, inaugurà a l'any 1976 un monument, potser el més desconegut dels dedicats a la memòria del rei legendari. El més desconegut i sens dubte el més abandonat ja que la construcció de l'autopista de Palmanova, el comdemnà a una posició marginal i a la degradació absoluta que pateix avui. L'obra també féu desaparèixer un bon tram del camí dels Reis i els grans safarejos que abastien les cases.

Probablement si el Rei en Jaume passàs ara per aquest indret pronunciaria una frase diferent: Bé heu destroçat Mallorca !

 

El Rei en Jaume a Bendinat

Monument dedicat al Rei en Jaume a Bendinat

Autopista de Palmanova

Autopista de Palmanova al coll de sa Barrera, antic camí dels Reis

Castell de Bendinat

Castell de Bendinat