Una finestra conopial ennegrida a causa d'un incendi provocat durant l'assalt de les cases en el temps de les Germanies (1521-1523). Certament és una bona mostra dels esdeveniments que ha viscut la possessió al llarg de la història.

El mateix nom de Raixa ens transporta, una vegada més, al període islàmic de Mallorca. És probable, segons l'historiador Miquel Barceló, que el nom es relacioni amb el clan bereber dels Banu Rasn, originari de la zona de Tetuà (Marroc), el qual també estaria al darrere del nom del llogaret de Biniaraix.

Explotació agropecuària dedicada a la producció oliera situada entre Biniatzar i Raixeta, conegué el seu esplendor a finals del segle XVIII i principis del XIX, de la ma del cardenal Antoni Despuig i Dameto (1745-1813). La reforma de les cases, la construcció dels jardins i la reunió d'una important col.lecció particular d'antiguitats i obres d'art  donaren fama a la finca i atregueren a nombrosos visitants.

Al segle XX la finca entrà en decadència. La col.lecció fou venuda, sent parcialment adquirida per l'Ajuntament de Palma al 1923 i destinada al Museu Municipal situat al castell de Bellver. Tot i mantenir el seu poder d'atracció, les edificacions i els espais enjardinats s'anaren deteriorant, mancats de manteniment i conservació.

Semblava dibuixar-se un destí similar al d'altres grans finques mallorquines. Tal vegada acollir un golf de nou forats, a l'estil del proper de Son Termes. O segurament convertir-se en sumptuosa residència d'algun magnat, en línia amb les transformacions sofertes per propietats com s'Alqueria (Andratx), es Fangar, Moncaira o Son Moragues.

Però duguerem sort i Raixa fou adquirida per l'Administració a l'any 2002. Es garantí per tant  la conservació de la finca o el pas per l'antic camí entre Bunyola i Valldemossa (si bé sense travessar per la clastra com s'havia fet sempre).

Els jardins del coster de sa Muntanyeta encara esperen el seu torn per ser restaurats però des del passat mes de setembre podem gaudir de la visita dels jardins inferiors, del restaurat molí d'aigua, de l'imponent safareig  i sobretot de les cases. Precisament sobre la  reforma de les cases, només una pregunta relativa als interiors.  Les làmpares, qui ha triat les làmpares ?

 

Cases de Raixa

Façana amb llotja d'inspiració neoclàssica de Raixa

Cisterna de la clastra

Cisterna de coll octogonal a la clastra empedrada

Finestra conopial

Finestra conopial ennegrida

Safareig de Raixa, el més gran de Mallorca