A vegades la diversitat de significats d'un nom impossibilita el decantar-se per una única proposta etimològica. Hi ha casos en els que sembla que només la polisèmia pot explicar l'aparició del mateix nom en indrets tan diferents com puguin ser els baluards del castell de Santa Àgueda a Menorca i els barrancs de Xorrigo a Mallorca.
A ambdós paratges trobam badalucs, nom genèric que reben els diferents baluards del castell menorquí (Arxiduc Lluís Salvador, Die Balearen): tenim per exemple el badaluc de sa casa d'Armes o el badaluc des Mirador. I es Badaluc és el nom de la possessió lligada històricament amb la possessió de Pontiró, situada a la sortida del barranc de sa Talaia, tan ben conegut per tots aquells que han hagut de patir el servei militar al quarter de Pontiró.
Dues són les explicacions principals que s'han donat per a la paraula d'avui. La primera la relaciona amb el verb badar (obrir), derivat de la paraula llatina batare. Seria una proposta acceptable per al badaluc com equivalent a forat dins la terra (Coromines, DECat). En aquest sentit no podria tenir el seu origen es Badaluc de Pontiró en una referència metafòrica a l'obertura del barranc proper ? Podríem afegir al mateix grup es Badaluc d'Esporles, documentat ja al segle XIII (Angel Poveda, Toponimia árabe de Mayurqa) i que presenta una configuració del terreny similar, al començament de l'engorjament que fa el torrent d'Esporles al seu pas entre els costers de Son Fort i les cases des Badaluc.
Però badaluc significa també precipici. L'etimologia proposada per recolzar aquest significat és àrab: ba'da al-lyy, "darrera el penya-segat" (Rosselló-Bordoy, Mallorca Musulmana). Amb aquesta acepció empra la paraula Miquel Costa i Llobera en la seva narració poètica de la resistència dels fidels a Jaume III enrocats al castell del Rei entre el 26 juny i el 29 d'agost de 1343. El poeta ens presenta al protagonista de la història pujant i baixant de la fortalesa sense problemes gràcies al seu coneixement del terreny:
Fuig en Bernat pel cingle de pressa fuit: / no l'aturen esquetges ni badalucs / que els viaranys de cabra té ben sabuts.
I és ben segur que qualsevol que hagi entrat o sortit del castell del Rei pel seu pas de tramuntana (Al caire de tramuntana / un pas difícil té el roc) acceptarà sense problemes aquesta acepció.
Normalment un precipici sol ser també un lloc de vistes àmplies i de fet alguns autors identifiquen els badalucs amb llocs elevats en els quals un pot escampar la vista i dedicar-se simplement a badar o badocar. A Felanitx dues roques situades en el turó que acollí el primitiu nucli urbà, documentades al segle XVI, originaren el nom del carrer des Badaluc (Pere Xamena, Els carrers de Felanitx). A Pollença en trobam dos més: el Badaluc que dona nom al mirador situat al costat de les cases de Fartàritx Gran i el Badaluc de Lassarell. A la coma Freda d'Andratx trobam el camí des Badaluc i Can Badaluc lloc des d'on es gaudeixen de bones vistes cap el migjorn. Segons Joan Baptista Ensenyat i Pujol (Historia de la Baronia) a ambdós costats de la citada coma hi havia les alqueries islàmiques de la Torre (actual Son Miquel) i Badaluc.
Altra documentació històrica aporta més noms dels quals no podem precisar els referents: es Badaluc de Mossa (Rafel Juan, Història d'Escorca), es Badaluc de Son Noguera (Tomàs Vibot, Superna) i una zona del terme de Porreres coneguda com es Badaluc a finals del segle XVI.
Acabarem la nostra sèrie amb es Badaluc de Muro. No el qualificaríem de precipici però sí conserva unes roques alteroses i la vista que se destria des del lloc és magnífica, amb els conreus de secà en primer pla estenent-se cap a la badia d'Alcúdia, amb les muntanyes d'Artà com a teló de fons. Idò el que ens ha deixat bocabadats d'aquest lloc no han estat les vistes, magnífiques, sinó saber que aquests costers i camps de conreu que es dominen des de sa Riba i es Badaluc gaudeixen d'una protecció paisatgística que salvaguarda el seu caràcter rural, que fou aprovada a l'any 2003.
No ens queda res més que felicitar als murers per aquesta protecció tan extraordinària i tan insual en aquesta Mallorca nostra tan encimentada.
ACTUALITZACIÓ (4/03/2020): ja l'Arxiduc Lluís Salvador va fer notar l'existència de la paraula italiana "badalucco" per referir-se a una torre de guàrdia o una construcció elevada sobre la casa.
es Badaluc (Muro)
Paisatge rural des de sa Riba (Muro)