Aquesta entrada no és per documentar l'etimologia del nom, absolutament transparent: planura, gran extensió de terreny pla (DCVB). Tampoc és per fer una descripció de la finca ni de la seva toponímia, recollida amb detall per Tomàs Vibot al seu llibre sa Mola de Planícia.

És simplement per celebrar la compra d'una finca emblemàtica de la Serra que augmentarà l'encara migrat patrimoni públic  i per tant l'espai on es podrà gaudir de la natura sense témer als propietaris. Planícia té una extensió de 384 hectàrees (GEM),  el 21 % del terme municipal de Banyalbufar i s'estén des de la mar (racó de s'Algar) fins al cim de sa mola de Planícia (939 m). Trobareu un mapa de la finca aquí .

Aquesta gran extensió origina una elevada riquesa natural deguda a la varietat d'ecosistemes presents, encara que el predomini correspon a l'alzinar que cobreix tota la part superior de la finca. A la riquesa natural cal afegir una densa xarxa de camins i un gran nombre de construccions  tradicionals, entre les quals sobresurten es Aljubets, vertader monument de l'arquitectura popular que podrà ser definitivament preservat de la degradació que comença a amenaçar-lo.

A la joia de l'imminent compra cal contraposar la ràbia que es sent contemplant la barrera que impideix el pas pel camí del Rafal de Planícia (es Rafal), una possessió històricament lligada a Planícia (de fet on es localitzen les cases dels senyors, amb la torre de defensa), com també ho estigué s'Arboçar. El caminant que pretengui fer la Ruta de la Pedra en Sec, ja publicitada a fires internacionals de turisme per les nostres autoritats, i concretament l'etapa Estellencs-Banyalbufar, es trobarà el pas barrat i tot tipus de cartells amençadors que dissuadeixen de fer els 1.250 metres de camí públic que travessen la finca i obliguen a fer una llarga voltera per l'asfalt.

És d'esperar que aquesta anòmala i vergonyosa situació es solucioni de manera ràpida, malgrat que ja sabem que quan es tracta de la justícia convé posar-se tranquils...

ACTUALITZACIÓ (4 abril 2009)

A la fi la finca pública de Planícia obre les seves portes, de moment durant els caps de setmana i festius d'abril i maig. S'han senyalitzat tres itineraris (ses Cases, font de s'Obi i aljub des Cristians) i s'ha establit un servei de bus gratuït entre el poble de Banyalbufar i el portell de la finca al quilómetre 90,3 de la carretera Ma-710.

Per la seva banda els camins que travessen la finca des Rafal continuen tancats i per tant la ruta de pedra en sec continua interrompuda en aquest tram.

Cases de Planícia i mola al fons

Cases de Planícia amb la Mola al fons

Cases de Planícia

Detall de les cases de Planícia

es Aljubets

es Aljubets (desembre 1982)

Barrera al camí públic des Rafal de Planícia

Barrera al camí públic des Rafal de Planícia (gener 2008)

Aljub des Cristians

Aljub des Cristians