Els turistes que vengueren a Mallorca entre 1874 i 1915 gaudiren del privilegi d'allotjar-se de franc durant tres dies a l'hostatgeria de Ca Madò Pilla gràcies a la generositat de l'arxiduc Lluís Salvador que es feia càrrec del servei i també del subministrament de carbó, llenya, aigua, oli, olives i sal. Els viatgers tan sols havien de creuar els dits perquè l'establiment no estàs ple i portar el menjar necessari per a la seva estança perquè l'Arxiduc tenia prohibida la venda de queviures als convidats.

Un dels viatgers que deixà testimoni del seu pas per l'hostatgeria fou Mary Stuart Boyd que visità l'illa en companyia del seu marit i del seu fill. En el seu llibre The fortunate isles (Les illes venturoses) ens relata la seva estança i els recorreguts efectuats pel Miramar arxiducal a finals del mes de novembre de 1909. Madò Pilla havia mort dos anys abans i aleshores l'alberg estava al càrrec del seu nét Fernando i de la dona d'aquest, Netta. En el darrer dia de la seva estança Fernando guià als seus hostes en un petit recorregut per quatre llocs emblemàtics de la finca: la cova del Beat Ramon, la cova des Contrabando, les runes de ses Ermites Velles de Sant Joan i la capella des puig des Verger.

Així descriu el mateix Arxiduc aquests quatre llocs a la seva obra Lo que sé de Miramar:

-Cova del beato Ramon: conté un baix-relleu representant el Beato oferint ses seues obres a la Mare de Déu, del sigle XVII.

-Cova des Contrabando: així anomenada perquè hi amagaven els bultos de tabac que duien d'Alger, s'ha de menester llum per entrar-hi.

-Ermites Velles de Sant Joan: n'hi ha dues, una rodada de paret alta, amb una caseta enrunada molt petita enmig. S'altra més gran, voltada de paret seca, un pedrís a l'entrada i caminets empedrats.

-Capelleta des puig del Verger: imitació d'un Koubba àrab que fos estada convertida en capella. Ses baules des portal y llantió col.locat a s'interió son originals, morunes. Es baix relleu de la Sagrada Família es fet a Florencia.

Les vistes des d'aquesta construcció feta per l'Arxiduc "a imitació d'una qubba àrab" impactaren a l'autora del llibre: "Des dels seients situats al seu voltant tenguérem una vista encisadora i encara més global que qualsevol de les que havíem vist abans, i que ens donava, observada des de qualsevol posició, una emoció de delectació".

Avui en dia el bosc que rodeja la capella s'ha menjat les vistes i amenaça amb esbucar la singular construcció. Si algú no hi posa remei un pi creixent sobre la coberta no tardarà a enrunar aquest element inclòs en el Pla Especial de Protecció del Lloc Històric de les possessions de l’Arxiduc Lluís Salvador dels termes municipals de Valldemossa i Deià, aprovat l'any 2002.

Sembla un nom molt llarg per una protecció tan minsa.



NOTA: The Fortunate Isles fou traduït al català fa uns anys per Jaume Boada Salom el qual acaba de presentar un altre meritori treball: la traducció i edició del llibre With a Camera in Majorca (1907). El llibre fins ara inèdit en català descriu el viatge a Mallorca, Menorca i Eivissa realitzat per Margaret d'Este Moss King i la seva mare Elizabeth Augusta Egerton, autora de les magnífiques fotografies que fan de l'obra una de les primeres que contenen il.lustracions d'aquest tipus. Trobareu una ressenya i els punts de venda del llibre A Mallorca amb una càmera aquí.

 

Capella des puig des Verger

Capella des puig des Verger

Cova des Contrabando

Cova des Contrabando

Ca Madò Pilla

Hostatgeria de Ca Madò Pilla, abans Ca na Matgina, ara hotel el Encinar