En el cas dels anomenats parònims necessitam alguna informació addicional per tal de poder decantar-nos amb seguretat per algun dels possibles significats. Així sense tastar l'aigua o sense parlar amb els veïns és impossible saber si un pou és un pou Salat o un pou Celat (amagat, ocult).

Sabem d'alguns exemples inequívocs com es pou Salat que hi havia al barranc de cala Pi perquè és conegut que la gent que sovintejava la cala evitava la seva aigua i s'estimava més caminar una estona més barranc amunt fins arribar al pou Sobirà, d'aigua fresca i bona.

En canvi el pou que trobam a la possessió de Son Frau (Manacor) ha de ser es pou Celat perquè les seves aigües no tenien res de salades. Els veïns corroboren que es tractava d'un pou d'aigua dolça, un pou empriuer al qual tenien dret tots els propietaris que confrontaven amb el camí en el qual es localitza.

I que aquest pou té la qualitat d'amagat queda demostrat amb una ullada al Catàleg dels Centres d'Interès Cultural de Manacor aprovat l'any 2012. A la fitxa A-52 es descriu un pou de coll quadrangular i brancals de marès amb un safaretxet adossat. Però és aquest pou tan evident es pou Celat de Son Frau ?

Clarament no. L'autèntic pou celat es situa a l'altre costat del camí i és un pou circular de 1,5 m de diàmetre, paredat en sec i sense coll que resta ocult i perillós entre les herbes. Tant ocult que passà per alt als redactors del catàleg esmentat.

 

es pou Celat de Son Frau (Manacor)