Després de tres anys de feina i de les peripècies inherents a aconseguir la publicació d'un llibre ja tenim a les mans l'obra de Tomàs Mut sobre els secrets de contraban a Mallorca que duu per títol : Al·lots, avui hi ha festa !

En ella l'autor ens introdueix en l'hermètic món dels contrabandistes d'una època (1930-1960) de la qual encara ha pogut arreplegar nombrosos testimonis directes fins arribar al nombre de 37 entrevistats. El treball de camp també ha estat intens i han estat 134 els amagatalls visitats, xifra que ha permès establir-ne algunes classificacions a partir del seu grau d'elaboració o de la seva situació sobre el terreny. No menys important ha estat la feina de llegir tota quanta bibliografia o paper queia a les seves mans sobre el tema contrabandístic a Mallorca el qual ja suma un bon grapat d'obres.

Però potser el major mèrit de l'obra sigui el que Tomàs hagi aconseguit que un important nombre de persones hagin volgut compartit les experiències que visqueren en un temps en el qual es trobaven fora de la llei. Entre tots ells destaca el cas de Pau Tomàs, experimentat constructor de secrets a quí Tomàs Mut sovint es refereix com el seu secreter particular.

El resultat de tota aquesta feina és un document únic i excepcional que val la pena llegir.


NOTA:  el llibre serà presentat a Palma el proper divendres dia 3 de novembre. L'acte tendrà lloc a Can Alcover - Espai de cultura de Palma a les 19’30 hores i serà presentat per Joan Carles Palos.

 

Secrets a sa Dragonera