Les carreteres que recorren el litoral de Mallorca són relativament modernes ja que la vorera de mar sempre fou terra despoblada i perillosa. Algunes d'aquestes carreteres foren construïdes durant i en acabar la guerra civil mitjançant els treballs forçats de centenars de presos republicans, integrats en els anomenats Batallons de Treballadors. És el cas per exemple de l'anomenat Circuit Estratègic (actual carretera Ma-6014) que comunicava les bateries de costa i les instal·lacions militars de Llucmajor, Campos, ses Salines, Santanyí, Felanitx i Manacor.
Al nord de Mallorca, la carretera Ma-2220 entre Alcúdia i el port de Pollença també fou construïda amb ma d'obra esclava. Pel llibre "La guerra civil a Alcúdia 1936-1939" de Joan Joan Saurina sabem que el projecte de construcció de la carretera que recorre la badia de Pollença es remonta a la Segona República i que al 1935 fou inclosa al Pla Nacional de Carreteres. En favor de la construcció s'adduïa l'afavoriment de l'agricultura i de l'incipient turisme. Els propietaris afectats també n'eren favorables donades les expectatives d'increment del preu dels terrenys colindants.
La primera notícia de la nova carretera data del 7 d'abril de 1937 per un document enviat per un enginyer d'obres públiques al batle d'Alcúdia on entre d'altres assumptes es notifica que "será de interés se notifique a los ayuntamientos de Alcudia y Pollensa la necesidad de la inmediata construcción del barracón que debieron entregar hace tiempo y que ahora ha de servir para alojamiento de los que construyen el puente en las inmediaciones de Can Curasa".
Els presos-treballadors que construïen el pont estaven reclosos al camp de concentració que estava situat en un habitatge del port de Pollença, donat a conèixer per David Ginard i Féron. I a la web de la Sociedad Benéfica de Historiadores Aficionados y Creadores es recull una interessant fotografia en el qual apareixen una vintena d'homes treballant en la construcció d'aquest pont, sembla que vigilats per alguns soldats vestits d'uniforme.
Per la inconfonible silueta de la serra del Cavall Bernat que s'observa al fons podem identificar el pont de Ca na Valentina, situat a la desembocadura del torrent de Sant Jordi, a la zona de Can Cullerassa.
A l'actualitat aquest pont no existeix, ja que a la darrera reforma de la carretera va ser substituït per una moderna estructura de formigó. I és que els enginyers de carreteres no s'han caracteritzat mai per valorar les obres dels seus predecessors.
NOTA: sabérem de l'existència de la fotografia del pont de Ca na Valentina via twitter concretament gràcies a @ClaretVives i @MEugeniaJ87.
Pont de Ca na Valentina (~1937)
Font: Sociedad Benéfica de Historiadores Aficionados y Creadores
Pont de Ca na Valentina (2018)