El torrent de Xiclati és el més important del terme municipal de Son Servera i d'ell podem destacar algunes particularitats interessants.

Per exemple si vos situau al pont de la carretera vella de Son Servera a Artà (Ma-4031) sobre el torrent observareu un fet curiós. Cap a l'est veureu un torrent així com toca, amb el seu llit, els seus marges i la seva vegetació. En canvi si mirau cap a l'oest només veureu un sementer i cap rastre del torrent. L'explicació ? Que en aquest costat les aigües són conduïdes per una síquia subterrània de 150 m de longitud i una secció de 0,4 m de costat.

O també que les fonts que sorgeixen al seu pas han alimentat fins a sis molins d'aigua, alguns d'ells d'origen islàmic. Són el de l'hort d'en Nebot, es Molinet (desaparegut sense deixar més rastre que el seu nom), el molí de Son Sard, el molí de Son Comparet, el molí de Son Corb i el molí de sa punta Roja. Per aquest fet també ha rebut el nom de torrent des Molins.

Que la seva ribera fou escollida per a bastir la vil.la romana de Banyeres descoberta fa alguns anys i tornada a cobrir a l'espera de millors temps per a la seva definitiva excavació.

I que els darrers 1.500 m del torrent a la seva desembocadura són artificials perquè com passà a sa Riera de Palma o al torrent de sa Cabana de Manacor el llit original fou desviat per evitar els problemes d'inundació tal com indica el topònim amb que es coneix el seu darrer tram: el torrent Nou.

Tenim poques dades d'aquest desviament. Només que degué esser promogut per qui en tregué el benefici, el propietari de Son Corb,  i que es produí entre el 1785 i el 1860. 1785 perquè al mapa del cardenal Despuig el torrent desemboca al sud de la punta Roja, a l'estany d'en Xinet (anomenat estany d'en Bessó al mapa). I 1860 perquè el torrent Nou ja apareix al mapes cadastrals de l'època.

 

NOTA: el torrent rep el nom de la possessió en la qual neix i que era una alqueria islàmica que apareix consignada al Llibre del Repartiment (1232). Es tracta de l'alqueria Alxicrati de quatre jovades que va correspondre a Bernat de Pavia.

Entre les diverses etimologies que s'han proposat per aquest nom ens crida l'atenció la formulada per José Francisco Argente. Segons aquest autor el nom podria derivar de la forma crathis, amb el significat de curs d'aigua i que ha donat nom a diversos rius entre ells el fiume Cratis de la Calàbria italiana. Com sempre s'ha de prendre amb cautela però seria plausible que un important torrent donàs nom a la possessió en la qual neix.

 

Torrent de Xiclati

Torrent Nou